Minden előírást betartanak a D4-R7 építésénél – állítja a kivitelező

Minden szlovák és nemzetközi normának, jogi előírásnak és koncessziós szerződésnek megfelel a D4-R7 pozsonyi körgyűrű építése – közölte a TASR hírügynökséggel Juan José Bregel, a pozsonyi elkerülő és gyorsforgalmi út építéséért felelős D4R7 Construction vállalat vezérigazgatója.

Minden előírást betartanak a D4-R7 építésénél – állítja a kivitelező
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A talajvizsgálatok eredményével, melyet csütörtökön tett közzé a közlekedési minisztérium, nem ért egyet.

Bregel elmondta, csütörtökön találkozott Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszterrel, és arra a megállapításra jutottak, hogy az építkezés során nem történt környezetszennyezés.

„A jelentésben foglaltakkal azonban nem értünk egyet. Szerintünk az egyetlen kérdés az ügyben a formális adminisztrációs eljárás”

– mondta Bregel.

Kijelentette, hogy a következő hetekben szeretne találkozni a közlekedési minisztérium szakértőivel, és tisztázni ezt az ügyet.

„Teljes mértékben betartjuk az előírásokat és a jövő év elején mérföldkőhöz érünk, befejezzük az R7-es Ketelec–Egyhézgelle szakaszát"

- mondta a vezérigazgató.

A közlekedési minisztérium csütörtökön úgy tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy a talajvizsgálatok nem mutattak ki az egészségre ártalmas szennyeződéseket Az elemzés eredményei azonban azt mutatják, hogy olyan anyagokat használtak az építkezésnél, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak. A minisztérium szerint további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy mekkora a probléma A vizsgálat pénteken kezdődik.

„Bár az emberi egészségre vagy a vízi élőlényekre veszélyes szennyeződést nem mutattak ki, mindent alaposan ellenőrzünk. Ha beigazolódik a gyanú, hogy a töltésekhez nem az előírásnak megfelelő anyagot használtak, azt a kivitelezőnek a saját költségén el kell szállítania és újat kell hoznia helyette”

- mondta Érsek.

Amellett, hogy alaposabb vizsgálatokat végeztet, a közlekedési minisztérium a környezetvédelmi minisztériummal, az állami építésügyi felügyelettel és a rendőrséggel is szorosan együttműködne. A vizsgálatok lezárása után a minisztérium közzéteszi az eredményeket.

Néhány héttel ezelőtt a közlekedési minisztérium talajmintákat vett a D4-R7 építési területén, mert fennállt a gyanú, hogy a munka folyamán szennyezett talajt vagy építkezési törmeléket használtak. 

Március végén a rendőrség többször is intézkedett Pozsony megyében környezetszennyezés miatt. A D4-R7 építésénél is felmerült a gyanú, hogy szennyezett talajt vagy építési hulladékot használtak. Áprilisban azt közölte a rendőrség a TASR-rel, hogy környezetszennyezés miatt büntetőeljárás indult az ügyben. Márciusban a rendőrség azt közölte, a nyomozó egy magánszemélyt, M. J. H-t., valamint egy jogi személyt, egy pozsonyi építkezési kft-t. gyanúsít az ügyben. 

TASR