„Minden épeszű ember látja, hogy mi történik a kórházakban”

2021. november 28. - 15:58 | Belföld

Az aktuális lockdownt valószínűleg meg kell majd hosszabbítani, az iskolákat pedig be kellene zárni. Az OĽaNO frakcióvezetője, Michal Šipoš és Erik Tomáš, a Hlas-SD képviselője is egyetértett ezzel kapcsolatban az RTVS O 5 minút 12 című politikai műsorában.

„Minden épeszű ember látja, hogy mi történik a kórházakban”
Fotó: TASR - illusztráció - Martin Baumann

„Minden épeszű ember látja, hogy mi történik a kórházakban”

– jelentette ki Šipoš, hozzátéve, ha nem akarjuk, hogy a kórházakra még nagyobb nyomás nehezedjen, csökkenteni kell az emberek mozgását és növelni az oltottságot. Kiemelte, hogy a koronavírus delta és omikron variánsa egyaránt erős.

Tomáš szerint határozott, szigorú lockdownra van szükség, miközben támogatják a cégeket és a vállalkozásokat. Az ellenzéki képviselő szerint az iskolákat is be kellene zárni.

“Az SaS ismételten megvétózta az erről szóló döntést”

– jegyezte meg Šipoš az iskolák margójára azzal, hogy a koalíciós szerződés értelmében kompromisszumot kellett kötniük. Szerinte Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter vállalta a felelősséget ezért.

Tomáš bírálta a kormányt, amiért a politikai egyezségeket részesítették előnyben az szükséges intézkedések elfogadásával szemben. Kiemelte, a kormány miatt mindenütt káosz van, éppen ezért a megoldást annak lemondásában látja.

“Nem engedhetjük, hogy visszatérjen az, ami 12 évig volt itt”

– reagált Šipoš. A kormány felelősségét nem vonta kétségbe, azt viszont az ellenzék szemére vetette, hogy ellezik az oltást. A kórházak margójára megjegyezte, hogy vásároltak lélegeztetőgépeket, az egészségügyi személyzet betanítása, hogy működtetni tudják a készüléket, azonban akár öt évig is eltart.

Šipoš szerint arra kell törekedni, hogy minél több nyugdíjas beoltassa magát, éppen ezért szeretnék őket az 500 eurós utalvánnyal motiválni. Cáfolta, hogy nem konzultáltak erről a koalíción belül. Kiemlte, az SaS 150 eurós utalványt javasolt, a többi párt azonban egyetértett a magasabb összeggel.


(TASR)