Minden évben ugyanaz a forgatókönyv: a szülőknek ezúttal is hozzá kell fizetniük iskolás gyerekük tankönyvcsomagjához

2023. szeptember 7. - 08:58 | Belföld

Noha az iskolák milliókat kaptak a tankönyvekre, egyes esetekben a szülőknek mégis elő kell venniük a pénztárcájukat. A helyzet minden évben megismétlődik, eddig egy oktatásügyi miniszter sem tudta elintézni, hogy a szülőknek ne kelljen fizetniük a tankönyvekért.

Minden évben ugyanaz a forgatókönyv: a szülőknek ezúttal is hozzá kell fizetniük iskolás gyerekük tankönyvcsomagjához
Fotó: TASR

Egy alapiskolai felső tagozatos diák édesanyja a TV Novinyval közölte, hogy összesen 38 eurót kell fizetniük a tankönyvekért. Vannak viszont olyan iskolák is, ahol még csak most végzik a számításokat, így nem tudni, hogy a szülőknek mennyit kell majd még hozzátenniük saját zsebből.

Alsó tagozatos diák esetében átlagban 10 eurót kell fizetniük a szülőknek a munkafüzetekért és a tankönyvekért, felső tagozaton ez valamivel kevesebb.

Az oktatásügyi minisztérium először a felével kevesebb támogatást küldött az iskoláknak egy diákra számítva, később viszont további milliókat fordított erre a célra. Az állam 43 eurót fizetett az elsősök könyvcsomagjára, míg a többi diákéra 20,50 eurót. A klasszikus tankönyvekre ugyan ez elegendő, a munkafüzetekre viszont már nem.

A tárca jelezte, már készülőben van az új tankönyvpolitika, amit a tervek szerint szeptemberben mutatnak majd be.


(tvnoviny.sk)