Minden fontos tudnivaló a határátlépésre vonatkozó aktuális szabályokról

2020. november 15. - 11:36 | Belföld

Egyik pillanatról a másikra változtak a határátlépésről szóló szabályok, ami bizony kavarodást okozott.

Minden fontos tudnivaló a határátlépésre vonatkozó aktuális szabályokról
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter pénteken a Járványügyi Bizottság ülését követően ismertette a jelenlegi járványügyi helyzetet Szlovákiában, amely során a határátlépés is szóba került. Krajčí elmondta, hogy hétfőtől PCR-tesztre lesz szükség ahhoz, hogy valaki Magyarországról, Ausztriából és Lengyelországból érkezve belépjen Szlovákia területére. Az ingázókkal kapcsolatban azt mondta, nekik elegendő két hétnél nem régebbi antigén teszt a határátlépéshez.

Ehhez képest a Közegészségügyi Hivatal nyilatkozata szerint hétfőtől, november 16-tól ugyanazok a szabályok érvényesek az ingázókra, mint korábban, így határátlépéskor elegendő munkáltatói igazolást felmutatniuk, antigén tesztre tehát nem lesz szükségük.

Ez az ellentmondás okozott egy kis kavarodást, a TV Markíza tudósítása szerint szombaton olyan személyek is elmentek antigén tesztelésre, akik például Ausztriában dolgoznak – mert úgy tudták, szükségük lesz a tesztre ahhoz, hogy visszajöhessenek Szlovákiába.

A Közegészségügyi Hivatal szerint tehát az ingázóknak nem kell negatív teszttel igazolniuk magukat a határon, elegendő a munkáltatói engedély.

Viszont aki nem ingázó, annak 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatnia akkor, ha Lengyelországból, Csehországból, Ausztriából vagy Magyarországról érkezve szeretne belépni Szlovákia területére.

Az úgynevezett vörös országokból érkezőknek nem kell tesztet felmutatniuk, egy e-űrlap kitöltése után beléphetnek az ország területére, viszont kötelező karanténba kell vonulniuk.

A rendelet szerint csak Ausztrália, Kína, Finnország, Görögország, Izland, Japán, Dél-Korea, Norvégia, Új-Zéland és Tajvan szerepel a kevésbé kockázatos országok listáján. Bulgáriát, Ciprust, Észtországot, Dániát, Írországot, Kanadát, Liechtensteint, Litvániát, Lettországot, Magyarországot, Monacót, Németországot, Lengyelországot, Ausztriát, San Marinót, Szlovéniát, Nagy-Britanniát és Észak-Írországot, Svájcot, Svédországot, Olaszországot és a Vatikánt törölték erről a listáról.

A Csehország határain érvényes kivételek azonos feltételek mellett vonatkoznak Lengyelországra, Magyarországra és Ausztriára is - például a diákokra, a sportolókra, a gazdálkodókra és a művészekre.


-para-