Minden gyereket le kéne még tesztelni otthon – kötelező maszkviselettel indul hétfőn a tantermi oktatás!

2022. január 4. - 11:19 | Belföld

A meghosszabbított téli szünet után terv szerint kezdődik meg a tantermi oktatás. Hétfőn, január 10-én megnyílnak az óvodák, az alap- és a középiskolák. Ettől az időponttól ismét áttérnek az iskolák az iskolai szemafor szerinti működésre. Lehetőség lesz a tanulók tesztelésére is, az oktatási minisztérium több mint három-millió tesztet osztott ki erre a célra - tájékoztatott kedden Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter. Már korábban is jelezte ezt, most viszont beszámolt a részletekről is a Facebook-oldalán.

Minden gyereket le kéne még tesztelni otthon – kötelező maszkviselettel indul hétfőn a tantermi oktatás!

Bejegyzésében rámutatott, hogy a környező országok, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Ausztria ugyancsak november és december fordulóján értek el a harmadik hullám csúcsához, utána pedig a nyitva hagyott iskoláik ellenére, Szlovákiától eltérő intézkedésekkel is csökkenésnek indult a fertőzöttszám náluk.

"Pillanatnyilag Hollandiában és Franciaországban is nyitnak az iskolák, mert mindenhol tudatosítják, hogy szükségünk van a nyitott iskolákra, így látjuk mi is" - jegyezte meg.

Megismételte, hogy a járványhelyzet javult, a kórházban ápolt betegek száma pillanatnyilag alacsonyabb és ehhez hasonlóan csökken a fertőzöttek száma is. Köszönetet mondott mindenkinek, aki felelősségteljesen viselkedett az ünnepek alatt vagy épp beoltatta magát és ezzel járult hozzá a helyzet javulásához.

Az iskolák a következő időszakban a rájuk vonatkozó iskolai szemafor szerint járhatnak el. Ez azt jelenti, hogy nem fognak széleskörűen iskolákat bezárni. Ahogy eddig is, úgy ezután is beszüntetheti a tanítást az igazgató konkrét osztályokban, amelyek kapcsolatba kerültek koronavírusos személlyel vag amelyekben koronavírusos lett egy gyerek. Az egész iskolát illetően viszont csak Regionális Közegészségügyi Hivatal dönthet bezárásról, amennyiben járványgóc alakul ki, és az osztályok jelentős része karanténba kerül.

A Közegészségügyi Hivatal rendelkezése szerint mentesülnek a karantén alól azok a nem pozitív személyek, akik már két oltáson túlestek vagy átestek a covidon. Ez érvényes a diákokra is, akik közül a beoltottakat vagy covidon átesetteket a tantermekben oktathatják.

Az oktatásügyi miniszter arról is tájékoztatott, hogy a közegészségügyiek rendelete szerint kötelező lesz az iskolákban a maszkviselet. Az óvodákban nem, és azon személyek esetében sem, akik autizmusban szenvednek, súlyos mentális vagy hallássérültek vagy ilyen gyerekeket oktatnak.

Gröhling kifejtette, hogy a lehető legbiztonságosabb iskolai környezet megteremtése céljából még az elmúlt év végén elszálítottak 1,5 millió tesztet az iskolákba, ezen a héten pedig további 1,5 milliót juttatnak el a járási hivatalokhoz, ahonnan az iskolák kikérhetik. Közlése szerint december végéig az otthoni tesztelésre alkalmas antigéntesztek 12-13 százaléka kihasználatlan maradt a járási hivataloknál, ezzel együtt összesen 14,5 millió ilyen tesztet hordtak szét a tartalékaikból.

Felhívta egyúttal a szülők figyelmét, hogy az iskola előtt teszteljék le a gyerekeiket, és az első hetekben lehetőség szerint heti kétszer.

Úgy véli ugyanakkor, hogy továbbra is az oltás a legfontosabb, mivel ez véd leginkább a betegség súlyos lefolyásától és a kórházba kerüléstől. Éppen ezért fontosnak tartja, hogy éljen vele a lehető legtöbb szülő, iskolai alkalmazott, és adott esetben gyerek is.

Itt a teljes bejegyzés:

(TASR/parameter)