Minden gyereknek joga van – projektnap az Ógyallai Speciális Iskolában

1989-ben november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a gyermek jogairól szóló egyezményt, melynek 54 cikkelye részletesen kitér a gyermekek jogaira. Ezen alkalom után lett hagyományosan minden évben november 20-a gyermekek jogainak világnapja. Az Ógyallai Speciális Iskola tanulói a sok jog közül kettőt feldolgozva a boldogságórával karöltve tartottak projektnapot november 27-én.

Minden gyereknek joga van – projektnap az Ógyallai Speciális Iskolában
Az iskola felvételei - további képekért kattints!

A projektnapot vezető pedagógusok szépen egymásra építették a témákat, szervesen összedolgozták a jogokbál a 7. és a 8. cikkelyt és a boldogságóra „fontos vagy nekem“ témakörét.

A nap elején pár rövid szóban megismerték a gyerekek a jogokat általánosságban, majd  a 7. cikkelyből a jogod van ahhoz, hogy neved legyen, a 8. cikkelyből pedig a senki nem veheti el a neved témáját járták körbe. Ezután a komoly vitákat is eredményező rész után már kicsit vidámabb blokk  következett. Közösen táncoltak Kovácsovics Fruzsina: Pingvintánc című dalára, miközben rájöttek, hogy bár a pingvinek látszólag teljesen egyformák, mégis mind külön identitással rendelkezik. Nincs két teljesen egyforma pingvin, ahogy nincs két teljesen egyforma gyerek sem.  Majd a gyerekek elheveredtek a földön, kötetlen formában zajlott tovább a foglalkozás. Az előzőleg elkészített szivecskék gazdára leltek, mindenki a saját nevét írta rá, majd egy ismerkedős játék keretében sorban mindenki elmondta a nevét és azt, hogy ki ül mellette. Ezt követően a tanító nénik összekeverték a szíveket, majd mindenki kihúzott egy darabot. A szíven szereplő társa kézét megfogva a boldogság felhőre szálltak és együtt utaztak a Névországba, ahol senki nem bántja a másik nevét, identitását. Az utazást követően virágokat színeztek, ezek közepébe kerültek a névvel ellátott szívecskék, majd a boldogság felhőre ragasztva útnak indult a sok egyéni alkotás.

Lassan a jogok átváltoztak boldogságpercekké. Csendes meditáció keretében meghallgatták Szofi és Borisz történetéből A legjobb barátom kezdetű gyerekdalt, mely nagy sikert aratott. Megtudhattuk, hogy a legjobb barátok nem nevetik ki egymást, kölcsönadják a játékokat, kisegítik egymást a szükségben.

A tanító néni elmondta, hogy a barátait mindenki megválasztja, a családba pedig beleszületik. A barát fontos nekünk, vele jól érezzük magunkat, jóban és rosszban mellettünk van. Ötletes hozzászólások hangoztak el a témával kapcsolatos vita során, de a lényeg az volt, hogy mindenki fontos valakinek. Katika néni irányítása alatt elkészültek a kifestők, melyekből képek lettek, a képekből pedig újabb boldogság felhő. Ez a felhő Boldogországba indult és Fontosvagynekem városig szállt.

A tartalmas nap végén elénekelték a nap során meghallgatott dalokat, valamint eljátszották a hónap dalát, mely a Ha boldog vagy címet viseli. Mindenki új ismeretekkel, vidám dallamokat dúdolva indult haza.
 

(Bathó Sylvia)