Minden harmadik páciens meghal a dunaszerdahelyi Covid-osztályon

2021. február 20. - 08:00 | Régió

Az országoshoz hasonlóan szörnyű a helyzet a dunaszerdahelyi kórház Covid-osztályán, ugyanis az oda bekerülő fertőzött páciensek mintegy harmadát nem tudják megmenteni. Az oltások zajlanak, jelenleg viszont a második oltások töltik ki a kapacitást, hétfőtől pedig ehhez még hozzájönnek a pedagógusok is.

Minden harmadik páciens meghal a dunaszerdahelyi Covid-osztályon
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Pénteken délután 79 páciens feküdt a dunaszerdahelyi kórház Covid-osztályán, közülük kettő igényelt invazív lélegeztetést - tudtuk meg Bock Sylviától, az intézmény igazgatónőjétől.

Az osztály október elején történt megnyitása óta a betegágyainak száma, tehát a kapacitása fokozatosan nőtt, február elejétől ez a szám 88.

Október elejétől 757-en fordultak meg itt, közülük 251-en meghaltak. Ennek több mint fele január elejétől (január 8-án 332/100 volt az arány). Ez lényegében azt jelenti, hogy háromból egy koronavírusos páciens életét azok közül, akik kórházba kerülnek, nem tudják megmenteni.

A lélegeztetőgépre kapcsolt páciensek esetében még súlyosabb a helyzet.

"Eddig 27 személynek volt szüksége invazív lélegeztetésre, közülük 7 személy épült fel" - árulta el az igazgatónő. Ez esetben tehát négyből egy éli túl.

Folyamatos az oltás a dunaszerdahelyi kórház oltópontján, most viszont új érdeklődők nem tudnak bejelentkezni, erre már tíz napja is alig volt lehetőség, mikor legutóbb írtunk a témáról. Ennek oka, hogy jelenleg a második oltások beadása tölti ki a napi kapacitást.

"Mi az állami kórházak után az elsők közt, nagyban kezdtünk oltani január elejétől, a kapacitásunk maximumát kihasználtuk, most viszont azok kapják meg a második oltást, akik 28 napja megkapták az elsőt" - fejtette ki Bock Sylvia.

Mivel kevés vakcina áll rendelkezésre Dunaszerdahelyen is, és mindenkinek ugyanolyant kell kapnia, mint elsőre, így a Pfizer/BioNTech-vakcinákat elkülönítették azok számára, akik megkapták az első oltást.

Az igazgatónő szerint várhatóan csak márciusban lesz ismét lehetősége bejelentkezni újabb személyeknek az első oltásra, az oltási terv szerint a frontvonalban dolgozóknak, a szociális intézmények dolgozóinak és a 75 év feletti időseknek.

Mostanáig 4 013 személy kapta meg az első oltást Dunaszerdahelyen, 1 133-an pedig a másodikat. Ezen belül a legnagyobb csoport az egészségügyben (a kórházon kívül), illetve a szociális intézményekben tevékenykedőké, közülük eddig 1 752 személyt oltottak be a járásban, 765-öt másodszor is.

A második legnagyobb csoport a 75 és 85 év közti időseké, akik közül 1 512-en kapták meg az első oltást, hárman a másodikat. Emellett 339 85 év feletti személyt is beoltottak már a járásban, összesen tehát 1 851 időset.

A kórház mintegy 500 alkalmazottjából 410-en estek át az első oltáson, 365-en pedig a másodikon. Utóbbiak közül többek esetében most telik le a két hét a második oltás óta, így az igazgatónő szerint mostantól derülhet majd ki, hogy mennyire van jótékony hatással az oltás a karanténba kerülő alkalmazottak számára. Jelenleg 21 alkalmazottjuk van karanténban, orvos nincs, de 12 nővér és 6 betegszállító is van köztük.

Bock Sylvia

A következő időszakban várhatóan minden alkalmazottjuk megkapja az oltást, azok is, akiknek várniuk kellett egy hónapot, mert éppen átestek a Covid-19-en. Bock Sylvia elárulta, kb. 30-an voltak olyanok is, akik az első oltás után fertőződtek meg.

"Előfordult, hogy valaki már a fertőzés inkubációs idején belül kapta meg az első oltást. Például csütörtökön megkapta az oltást, szombatra megbetegedett, de olyan is, aki az első oltástól számított 27. napon lett pozitív. Olyan esetben nem nullázódik az első oltás, ha 48 nappal az első után beadjuk a másodikat. Aki közben megfertőződik, annak tünetmentesen 10, egyébként 14 napot kell várnia a másodikig azzal, hogy az utolsó három napban már elmúltak a tünetei" - fejtette ki.

Mielőtt elkezdték az oltásokat, már mintegy 200 alkalmazottjuk átesett a fertőzésen. Ilyenkor lényegében átlagosan három hónapig védettek maradnak az emberek. Ugyan ez idő alatt is be lehet őket oltani, mivel azonban kevés az oltás, így azokat olyanok esetében használják fel, akiknek nincs meg ez a védettségük.

"Orvosilag két héttel a fertőzés után sem kontraindikált az oltás, de egy hónapot szoktunk javasolni, az alkalmazottak körében is. Ha elégséges az ellenanyag szint a szervezetben – ezt is meg szoktuk mérni – akkor várni kell az oltással, hogy ne terheljék feleslegesen a szervezetet" - emlékeztetett.

(SzT)