Minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik

2019. május 16. - 13:01 | Tech

A világon minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik. 2015-ben több mint 20 millió újszülött jött világra kevesebb mint 2500 grammal – olvasható a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézete (LSTHM) és az UNICEF által közösen jegyzett, a The Lancet Global Health című lapban csütörtökön publikált tanulmányban.

Minden hetedik gyerek túl alacsony súllyal születik
Illusztrációs felvétel: Pixabay

A 148 országot vizsgáló kutatás szerint ezen gyerekek háromnegyede dél-ázsiai és a Szaharától délre fekvő afrikai országokban látta meg a napvilágot. De Európa, Észak-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland jómódúbb országaiban is alig történt előrelépés 2000 óta az alacsony súllyal született gyerekek arányának mérséklésében.

Évente 2,5 millió újszülött hal meg, a tanulmány szerint 80 százalékuk alacsony testsúllyal jön világra. Az így születő gyerekeknél magas a fejlődési rendellenességek és életük további részében a betegségek - például cukorbetegség, valamint szív- és érrendszeri betegségek - kialakulásának kockázata.

A szegényebb országokban az alacsony születési súly leggyakoribb oka a nem megfelelő fejlődés az anyaméhben, míg a fejlettebb régiókban gyakran a terhesség 37. hete előtti koraszülés áll a háttérben - olvasható a tanulmányban.

A tanulmányhoz 281 millió születés adatait értékelték ki. Az alacsony testsúllyal születő babák aránya Svédországban a legalacsonyabb, mindössze 2,4 százalék.

A legnagyobb előrelépés a Dél-Ázsiában és a Szaharától délre lévő afrikai országokban tapasztalható. Itt az érintett újszülöttek aránya 2000 és 2015 között 1,4, illetve 1,1 százalékkal csökkent.

Elsősorban a népességnövekedés miatt azonban a kis súllyal született gyerekek száma a Szaharától délre lévő afrikai országokban 4,4 millióról ötmillióra emelkedett.

Dél-Ázsiában jött világra 2015-ben a legtöbb alacsony testsúlyú gyerek: 8,8 millió.

MTI

Címkék: Süly, újszülött