Minden korábbinál több, csaknem nyolcvanmillió otthonából elűzött ember élt tavaly év végén a világon

2020. június 18. - 11:10 | Külföld

Minden korábbinál több, 79,5 millió otthonából elűzött ember élt menekültsorban tavaly év végén a világon - írja az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a menekültek közelgő világnapja alkalmából csütörtökön közzétett jelentésében.

A tavalyelőtti évhez képest közel 9 millióval nőtt a számuk.

A 79,5 millió számkivetett mintegy 40 százaléka gyerek, becslések szerint legalább 30-34 millióan élnek menekültsorban, elűzöttként.

A főbiztosság internetes oldalán megjelent globális helyzetjelentés szerint a világ lakosságának csaknem egy százaléka - 97 ember közül egy - menekült, és egyre csökken annak az esélye, hogy egyszer majd hazatérhetnek.

Az erőszakos kitelepítések száma egy évtized leforgása alatt majdnem megkétszereződött: 2010-ben még 41 millió menekültet tartottak számon világszerte.

A mostani növekedés elsősorban a kongói, a jemeni, a szíriai és az afrikai Száhel-övezetben zajló fegyveres konfliktusoknak, illetve az ezeket a térségeket sújtó klímaváltozásnak tudható be. A jelentésben szerepel Venezuela is: a gazdasági és politikai válság kezdete, 2015 óta ötmillió ember hagyta el a latin-amerikai országot, többségük a szomszédos országokban lelt menedékre.

Az UNHCR szerint míg a menekültek száma folyamatosan nő, egyre nehezebbé válik a hazatérésük. A kilencvenes években évente 1,5 millió menekült tért haza, az elmúlt évtizedben pedig 400 ezer alá esett a számuk, ami a konfliktusok elhúzódásának, új fegyveres viszályok kirobbanásnak tudható be, illetve annak is, hogy a nemzetközi közösség - köztük olyan nemzetközi intézmények, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsa - nem képes kezelni őket - közölte a jelentést ismertető sajtótájékoztatóján Filippo Grandi menekültügyi főbiztos.

Grandi aggodalmát fejezte ki a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt is. Mint fogalmazott: nem kétséges, hogy ez növelni fogja a népmozgásokat a szóban forgó régiókban, például Európa irányában.

(MTI)

Címkék: menekültek