Minden korosztályban jó a kockázat/hasznosság mutatója az AstraZeneca vakcinájának

2021. június 14. - 10:59 | Tech

Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) oltásstratégiai vezetője vasárnap közölte, hogy az AstraZeneca vakcinájának előnyei minden korosztályban sokszorosan felülmúlják esetleges veszélyeit, és különösen igaz ez a 60 évnél idősebbek esetében.

Minden korosztályban jó a kockázat/hasznosság mutatója az AstraZeneca vakcinájának
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Cavalerit korábban a La Stampa című lap idézte, és az akkori cikk szerint a fentieknek éppen az ellenkezőjét mondta, azaz hogy el kellene kerülni a 60 felettiek oltását AstraZenecával, csakúgy, mint a fialabbakét, mert fennállhat - bár rendkívül ritkán fordul elő - a vérrögképződés veszélye.

"Szavaimat sajnos nem helyesen tolmácsolta az interjúban a La Stampa"

- írta nyilatkozatában az oltásstratégiai vezető a Reuters hírügynökségnek.

A La Stampa vasárnap este közölte online kiadásában Cavaleri pontosítását.

A múlt hét elején az olasz kormány azt közölte, hogy korlátozni fogja az AstraZeneca oltóanyagának használatát a 60 év felettieknél, miután egy tizenéves meghalt ritka vérrögképződésben beoltottsága után.

Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter vasárnap sajtótájékoztatón viszont azt mondta, hogy Olaszország folytatja az AstraZeneca használatát a 60 év felettieknél is, és nemcsak azoknál, akik ebből kapták első oltásukat, hanem olyanoknál is, akik még egyetlen oltást sem kaptak.

(MTI)

Címkék: AstraZeneca