Minden lehetségeset felajánlott, mégsem kerülhetett szabadlábra a dunaszerdahelyi idegenrendészeten fenyegetőző Mohammed H.

2020. október 21. - 07:23 | Régió

A fellebbviteli bíróság elutasította az első fokon hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélt felsővámosi lakhelyű Mohammed H. szabadlábra helyezési kérelmét - erősítette meg érdeklődésünkre Jana Kondákorová nagyszombati kerületi bírósági szóvivő.

Minden lehetségeset felajánlott, mégsem kerülhetett szabadlábra a dunaszerdahelyi idegenrendészeten fenyegetőző Mohammed H.
A dunaszerdahelyi idegenrendészet jelenleg átépítés alatt lévő épülete (Fotó: Cséfalvay Á. András - archívum)

A 38 éves, libanoni állampolgárságú, palesztin származású Mohammed H.-t 2019 februárjában vették őrizetbe Dunaszerdahelyen. Mohammed H. Felsővámoson élt, és letartóztatása előtt egy mobiltelefonos boltot üzemeltetett a Vámbéry téren már mintegy egy éven keresztül. Ott tartóztatta le a rendőrség. A vád szerint a dunaszerdahelyi idegenrendészeten fenyegetőzött, miután gondok akadtak a tartózkodási engedélyének meghosszabbításával. Az idegenrendészet akkori igazgatója, Csémi László szerint az illető az egyik munkatársuk felgyújtásával, Mohammed H. szerint viszont önmaga felgyújtásával fenyegetőzött.

Információink szerint a tartózkodási engedélyével kapcsolatos problémákban több minden közrejátszott, ezekről és az egy évvel ezelőtt történtekről is ITT írtunk.

Idén január 21-én a kirendelt ügyvéd helyett egy sajátot bízott meg, januárban viszont éppen emiatt kellett elhalasztani a tárgyalását. Február 20-án a szenátus elnöke betegedett meg, március 18-án pedig információink szerint a koronavírus-járvány miatt maradt el a tárgyalása. Az ügyében első fokon június 12-én hirdettek ítéletet, zsarolásért és garázdaságért 6 év letöltendő börtönbüntetést kapott, amit egy minimális szigorítású büntetés-végrehajtási intézetben kellene letöltenie.

Mohammed H. azonban fellebbezett az ítélet ellen és közben kérvényezte szabadlábra helyezését is – különböző alternatívákat ajánlott fel, például megbízható személy garanciavállalását, írásos ígéretet, pártfogó felügyelő tiszt általi ellenőrzést, továbbá 5000 eurós óvadékot, és ugyan első fokon, szeptember 23-án még sikerrel járt, ezt a döntést az ügyész fellebbezését követően a Nagyszombati Kerületi Bíróság október 13-án megszüntette, és a vádlott kérelmét teljes egészében elutasította.

Mohammed H.-nak így vizsgálati fogságban kell megvárnia, míg jogerős ítélet nem születik. Ez ügyben a kerületi bíróság az illetékes, mely azonban még nem döntött a fellebbezésről. Amennyiben a fellebbezést elutasítják, az ítélet jogerőre emelkedik, de Mohammed H. büntetésébe már beszámítódik a vizsgálati fogságban eddig eltöltött egy év és nyolc hónap.

(SzT)