Minden második szlovákiai azt gondolja, hogy az ukránok miatt kevesebb jut nekik

2023. május 26. - 14:21 | Belföld

Szlovákiában a NATO-tagságának támogatottsága 72 százalékról 58 százalékra csökkent egy év alatt, az európai uniós tagság támogatottsága pedig 77 százalékról 64 százalékra. Csupán az emberek 40 százaléka gondolja azt, hogy az ukrajnai háborúért Oroszország a felelős, ami a legalacsonyabb érték a közép-kelet-európai országok közül. Mindez a Globsec által március végén, 8000 fős mintán végzett felmérés eredményeiből következik.

Minden második szlovákiai azt gondolja, hogy az ukránok miatt kevesebb jut nekik
Fotó: TASR

Szlovákia lakosainak a 34 százaléka úgy látja, a Nyugat volt a konfliktus kiváltója, az provokálta Oroszországot, 17 százaléknyian meg Ukrajnát teszik meg bűnbaknak. A Globsec elnöke, Róbert Vass szerint a háború kitörése óta néhány ország még jobban össze tudott fogni, erősödött a Nyugattal és az euroatlanti integrációval kapcsolatos külpolitikai attitűd. Más országokban, például Szlovákiában éppen a dezinformációk terjesztése volt az, ami alapvetően polarizálta a társadalmat, és aláássa a bizalmat a demokráciában és az euroatlanti egységben.

A szlovákiaiak 57 százaléka a védekező ország megsegítésének tartja azt, ha Ukrajna katonai felszereléseket kap. Ugyanezt a válaszadók 69 százaléka Oroszország provokációjának tartja. 59 százaléknyian vannak meggyőződve arról, hogy fontos az ukrajnai menekültek segítése. A megkérdezettek 69 százaléka ugyanakkor egyetért azzal az állítással, hogy az ukránok segélyezése a helyi lakosok rovására történik.

TASR