Minden mentő foglalt volt, egy nő kénytelen volt taxival kórházba vinni gyermekét

2021. december 8. - 11:27 | Régió

A koronavírus-járvány miatt az egészségügyi dolgozók, köztük a mentősök is teljesítőképességük határán vannak, a covid-betegekhez való kiszállás sok időt vesz igénybe, így előfordulhat, hogy másoknak várniuk kell.

Minden mentő foglalt volt, egy nő kénytelen volt taxival kórházba vinni gyermekét
Fotó: TASR

Hasonlóan járt Ivana is, akinek majdnem kétéves lánya mogyorós rágcsát evett, ettől pedig allergiás tünetek jelentkeztek nála. A nő félt, hogy gyermeke anafilaxiás sokkot kap, ezért tárcsázta a 112-es segélyhívót. A vonal túloldalán lévő operátortól viszont megdöbbentő választ kapott: az első szabad mentő leghamarabb egy óra múlva tudott volna kimenni a helyszínre. Ivanának így nem volt más választása, mint hogy taxit hívott, és azzal vitték kórházba kislányát.

A járvány miatt a mentősökre óriási teher nehezedik, hetente megközelítőleg 2500 esetben riasztják őket koronavírusos páciensekhez. Arról ITT írtunk bővebben, hogy miért húzódik el a covid-páciensek ellátása, a várakozási időt pedig tovább növeli az is, hogy ha fertőzött személyt szállítanak kórházba, utána fertőtleníteni kell a mentőautót, ez pedig akár egy órát is igénybe vehet.

(tvnoviny.sk)