Mindenki csak hallotta, hogy droggal üzletelnek – kiderült, miért állították le a Plačková és férje ellen indított eljárást

2022. május 24. - 12:55 | Belföld

Drogterjesztésért 25 éves szabadságvesztés fenyegette az ismert Instagram-sztárt, Zuzana Plačkovát és férjét, René Strauszt, a vitatott 363-as paragrafusnak köszönhetően viszont most a meggyanúsításukat is eltörölte a Legfőbb Ügyészség, amely törvénytelennek és használhatatlannak minősítette a tanúk vallomásait – írja a SME.

Mindenki csak hallotta, hogy droggal üzletelnek – kiderült, miért állították le a Plačková és férje ellen indított eljárást
Zuzana Plačková (Fotó: Instagram/queen.plackova)

Jozef Kandera, a főügyész első helyettese használhatatlannak minősített több kulcsfontosságú tanúvallomást a celebpáros ellen. Döntését azzal indokolta, hogy csupán „hallomás-alapú” vallomásokról van szó, emellett a tanúk nem pártatlanok, hanem az ügy gyanúsítottai.

Miroslav Farkaš egyike az ügy 15 gyanúsítottjának. Vallomásában elmesélte, ahogy a bűnszervezet egyik vezető tagja, Peter Šoka bemutatta őt Plačkovának és Strausznak. Šoka állítólag azzal dicsekedett el neki, hogy Strausz és Plačková a belépője a magasabb körökbe. Farkaš szerint Šoka azt is elmondta neki, hogy közös bulik és nyaralások kötik őt össze a celebpárral, amely tovább terjesztette a kokaint és a pervitint. Azt viszont nem tudta megnevezni, hogy pontosan kiknek árulták. Hozzátette, hogy Plačková az Instagramon szerzett népszerűségének köszönhetően magasabb körökben is mozgott, amelynek nem okozott gondot fizetni a kábítószerért.

Kandera szerint viszont a vallomás nem nevezhető olyan bizonyítéknak, amely Plačková és Strausz meggyanúsításának alapját képezhetné – ugyanis csupán „hallomás-alapú” vallomásról van szó. Šoka ugyan saját bűnösségét beismerte, azt viszont tagadta, hogy hasonló beszélgetéseket folytatott volna Farkašsal.

Az ügyészség hasonlóan véleményezte egy másik tanú, Martin Kinčík vallomását is. Ő a nyomozóknak elmondta: Farkaš beszélt neki róla, hogy Šoka a kábítószeren keresztül befolyással van Plačkovára. A maradék két vallomást, Tibor Proškáét és Martin Klepáčét egy az egyben lesöpörte az asztalról az ügyészség.

Proška azt állította, információval rendelkezik róla, hogy Strausz kábítószert árul Pozsonyban, Klepáč viszont az üggyel kapcsolatban semmilyen lényeges információt nem tudott mondani a házaspárról. Kandera szerint a két vallomással az volt a gond, hogy mindketten tanúként szólaltak meg, később viszont őket is meggyanúsították az ügyben. Az ügyész szerint így a két vallomás törvénytelen és felhasználhatatlan.

A bűnszervezet feje, Gubáň is említette Strausz nevét, miszerint részt vett egy találkozón, ahol arról tanácskoztak, hogyan készítik és terjesztik a kábítószert. Az ügyész szerint viszont pusztán Strausz jelenléte mindenféle részletek nélkül még nem bizonyítja a bűnösségét. Szintén érvelése mellett szolgál, hogy a házkutatások során nem találtak kábítószert Plačkovánál és Strausznál, valamint a telefonlehallgatások során sem jegyeztek fel semmi gyanúsat.

Šoka ugyan kiállt Strausz mellett, vallomásának egy másik részében viszont kitért rá, hogy tudomása szerint többször is fogyasztott kokaint, például nyaralások vagy ünnepségek során. Kandera ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy maga a kokainfogyasztás önmagában nem bizonyítja, hogy elkövette volna a szóban forgó bűncselekményt.

A NAKA tavaly szeptember végén tartott házkutatásokat több megyében, amelyek során több mint 9 kilogramm metamfetamint (pervitint) foglaltak le, ami több mint 90 ezer egyszeri adag kábítószernek felel meg, emellett fegyvereket, lőszereket, cigarettát, továbbá 70 ezer euró készpénzt is.

A razzia során elfogott 15 emberből 10-en álltak bíróság elé, közülük hatan kerültek előzetes letartóztatásba, a többiek szabadlábon védekezhettek. A Specializált Büntetőbíróság nem helyezte vizsgálati fogságba Plačkovát és férjét, ezért a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze fellebbezést nyújtott be a határozat ellen, amit aztán később visszavont. Idén május 16-án a Legfőbb Ügyészség visszavonta az ismert influenszer és férje meggyanúsítását.

Októberben, két héttel a letartóztatása után az előzetesben meghalt az ügy egyik gyanúsítottja, Pavol Duchoň. Ő volt a bűnszervezet raktárosa, akinél a nagy mennyiségű pervitint és készpénzt megtalálták. A Markíza úgy tudja, hogy halálát szívelégtelenség okozta. Néhány nappal ezelőtt szintén meghalt az ügy egyik gyanúsítottja – Dávid Lukáčra nem sokkal szabadulása után felakasztva találtak rá egy galgóci parkban.


(SME)