Mindenki félre – jön Fico, aki feltöltötte az elemeit, és erősebbnek érzi magát, mint valaha...

2022. május 15. - 12:59 | Belföld

Fico kész harcba szállni bárkivel, de Ukrajnának egy fikarcnyit sem segítene, Kollár pedig tárt karokkal várja az OĽaNO-ból kipenderített képviselőnőket. A TA3 vasárnapi politikai műsorának Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke, valamint Robert Fico, a Smer-SD elnöke volt a vendége.

Mindenki félre – jön Fico, aki feltöltötte az elemeit, és erősebbnek érzi magát, mint valaha...
Fotó: TASR

Fico a műsorban kijelentette, hogy nem kellene segítenünk Ukrajnának.

“Mi hasznunk van ebből? Ukrajna soha nem segített nekünk, Ukrajna durván becsapott bennünket” – jelentette ki a műsorban a Smer-SD elnöke.

“Amikor 2009-ben gázra volt szükségünk, Timosenko becsapott bennünket” – emelte ki, majd amikor a műsorvezető odaszúrta, hogy Ukrajna mégis csak a szomszédos országunk, Fico azt válaszolta, hogy vannak más szomszédos országaink is.

A korábbi háromszoros miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerinte az orosz kőolajjal szembeni szankciók az amerikai dollár javát szolgálják, majd amikor a műsorvezető fel akart tenni neki egy kérdést, Fico visszakérdezett:

“Miért nem hagyja befejezni a mondandómat, önnek is amerikai érdekei vannak?”

A gazdagabb cégek megadóztatása kapcsán Fico kijelentette, a Smer-SD támogatja az ötletet, ahhoz viszont nem fognak asszisztálni, hogy a kormány az önkormányzatok költségvetéséből szerezzen forrásokat.

Boris Kollár szerint ha a kormány tárgyalóasztalhoz ülnek a száz leggazdagabb cég képviselőivel, meg tudnának állapodni, hogy találjanak elegendő pénzt a szociális segélycsomagra. Szerinte a kormánynak jóvá kell hagynia az emberek támogatását, de a koalícióban van egy SaS nevű párt, amelynek Kollár szerint nincs szociális érzése.

Fico a személye kapcsán kijelentette, a meggyanúsításának ténye feltöltötte az elemeit, és meg akarja nyerni a parlamenti választásokat.

“Olyan kondícióban vagyok, hogy készen állok olyan harcba menni, amilyenben még nem voltam” – jelentette ki.

Azt is elmesélte a műsorban, hogy elugrott az egyik pozsonyi piacra, és saját közvélemény-kutatást készített az emberek közt. “Csak ott össze tudtam volna gyűjteni kétezer aláírást” – hangsúlyozta.

Kollár megvédte az OĽaNO-ból kihajított két képviselőnőt, akiknek azután kellett távozniuk a pártból, miután nem szavazták meg Fico kiadását a rendőrségnek. A Sme rodina elnöke kijelentette, ha Romana Tabák és Katarína Hatráková úgy döntene, hogy belépne a frakciójukba, nyitva áll előttük az ajtó.

A házelnök a műsorban arról is beszélt, hogy büntetéseket sürget azokra a bírókra vonatkozóan, akikről az Alkotmánybíróság háromszor megállapítja, hogy megsértették az elítéltek jogait. A parlament elnöke szerint ezeket a bírókat kisebb bíróságokra kellene áthelyezni, ezt a témát pedig a hétfői koalíciós tanácson kívánja megnyitni.

Kollár nem akart egyetlen bírót sem megnevezni, de Robert Fico megjegyzésére reagálva mondta ezt, miközben ő Juraj Klimentet bírálta.

A vitaműsorban a 2024-es köztársasági elnöki választásokról is szó esett. Kollár leszögezte, hogy a Sme rodina nem indít saját jelöltet, Fico viszont kijelentette, hogy saját jelöltjük lesz, aki az európai uniós tagságot nem alárendelt viszonyként, hanem partnerségként fogja fel.


(TASR/para)