Mindenki meghalt a Nepálban lezuhant repülőgép fedélzetén

2022. május 31. - 09:23 | Külföld

Mind a huszonkét ember meghalt a Nepálban lezuhant utasszállító repülőgépen: a mentőcsapatok az utolsó holttestet is kihúzták a roncsból - jelentették be nepáli tisztségviselők kedden.

Mindenki meghalt a Nepálban lezuhant repülőgép fedélzetén
Fotó: TASR/AP

A mentőalakulatok arra várnak, hogy az időjárás elég kedvező legyen ahhoz, hogy a holttesteket Katmanduba lehessen szállítani a szerencsétlenség helyszínéről - mondta el Deo Csandra Lal Karn, a nepáli polgári repülési hatóság szóvivője.

Eddig tíz ember földi maradványát sikerült átszállítani a nepáli fővárosba helikopteren hétfő este. A holttesteket azonosítják, majd átadják a családtagoknak. A gépen 19 utas és a személyzet három tagja tartózkodott. Az áldozatok közül tizenhat nepáli, kettő német és négy indiai állampolgár volt.

A helyi hatóságok hétfőn elmondták, hogy bizottságot hoztak létre a baleset kivizsgálására.

A repülőgép roncsát csaknem 4500 méter magasan találták meg a Himalájában, az ország északnyugati részén, húsz órával azután, hogy jelentették eltűnését - közölte a turizmusért és polgári repülésért felelős minisztérium.

A rendőrség szerint a mentés a rossz idő és a nehéz terep miatt a vártnál tovább tartott. A kéthajtóműves Twin Otter vasárnap reggel szállt fel a nyugat-közép-nepáli Pokharából, mielőtt elveszítette a rádiókapcsolatot a légi irányítással.

Jomsomba tartott, amely a himalájai túrázók kiindulópontjaként ismert, és 20 perces repülőútra fekszik Pokharától. Nepálban vannak a világ legveszélyesebb kifutópályái, amelyek a havas hegycsúcsok között találhatók.

MTI