Mindenki nyugodjon le: Kaliňák és Bašternák is tiszta, mint a szappan

2017. január 5. - 20:29 | Belföld

A rendőrségnek esze ágában sincs nyomozni az ügyben, milyen körülmények között került sor cégvásárlásra Robert Kaliňák és Ján Počiatek, valamint Ladislav Bašternák között.

Mindenki nyugodjon le: Kaliňák és Bašternák is tiszta, mint a szappan
Robert Kaliňák (Fotó: TASR)

Bašternák az a vállalkozó, akinek a nevét a tavalyi évben többször láthattuk leírva, mint a sajátunkat. Abból kifolyólag, hogy felmerült, a belügyminiszternek köze lehetett a vele szembeni adócsalási gyanú elsimításához. Bašternák ugyanis a cégén keresztül egykor (papíron) elképesztően magas összegért vásárolt meg egy komplexumot Pozsonyban, és tulajdonképpen akkora összeget igényelt vissza az adóhatóságtól, amekkora az ingatlan valós értéke lehetett. Ergo, akár arra is fény derülhetne, hogy Bašternák kreatív könyveléssel ingyen jutott szuperlakásokhoz, amiket aztán vastag nyereséggel adhatott tovább. Ilyesmire nem derült fény, hiszen ahogy Kaliňák is említette, felső körökben nincsen korrupció.

Most Daniel Lipšic korábbi parlamenti képviselő (aki azért mondott le mandátumáról, mert halált okozó balesete volt, egy idős embert gázolt el) a Facebookon osztotta meg, hogy panaszt tett a rendőrség azon határozata ellen, mellyel elutasították azt a beadványt, amely azt forszírozta, hogy járjanak utána, milyen körülmények között zajlott le a korábban Bašternák által is tulajdonolt B. A. Haus nevű cég átruházása. A cégben ekkor már tulajdonrésze volt Ján Počiatek korábbi közlekedésügyi, illetve még korábbi pénzügyminiszternek. Kaliňák pedig Bašternák cégrészét vette meg.

"Nem ismert olyan információ, amely arról tanúskodna, hogy az összes vagy legalább némely olyan cég, melynek statutárius szerveiben szerepel vagy szerepelt L. Bašternák, törvénytelenül igényelt volna vissza forgalmi adót"

- áll a rendőrségi határozatban, mely ellen Lipšic panaszt nyújtott be.

A B. A. Haus részvényeinek átruházásánál Lipšic figyelmeztetett arra, hogy az értékesítési ár nagyon alacsony volt. A nyomozó azonban erre úgy reagált, hogy még ha így is van, a Kereskedelmi Törvénykönyv adásvételi szerződésről szóló passzusa nem szabja meg az eladási ár magasságát.

Arra nem is gondolt, hogy az alacsony eladási ár akár megvesztegetést is jelenthet.

Kaliňák 2013-ban vásárolta meg a 17%-os részvénycsomagot. Bašternák ellen akkoriban fennállt a gyanú, hogy túlzott adóvisszaigénylést követhetett el. A B. A. Haus tulajdonosai jelenleg Kaliňák, Počiatek, és egy bizonyos Marek Turčan, aki pedig Bašternákkal több cégben is együtt üzletel.

Kaliňák állítólag 430 ezerért vásárolta a tulajdonrészt, ehhez 500 ezer euró hitelt vett fel a Tatra banknál. Miután a tranzakcióra fény derült, Kaliňák először azt állította, hogy semmi köze a vállalkozóhoz, az SaS-es Jozef Rajtár egyik asszisztense azonban a Tatra bank alkalmazottjaként kiszivárogtatta, hogy milyen pénzmozgások történtek Kaliňák számláján.

(SME/para)