Mindenki nyugodjon meg, Kováčik marad a helyén

Dušan Kováčik speciális ügyész megbízatási ideje alatt számos politikai botrány robbant ki, azonban egyet sem sikerült rendesen kivizsgálni.

Mindenki nyugodjon meg, Kováčik marad a helyén
Dušan Kováčik (Fotó: TASR)

Ő is az egyike azoknak, akiknek távozását követelik a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) kezdeményezés tüntetésein országszerte, de szavai szerint ezek nem az ő utolsó napjai. Az utca már követelte Robert Fico, Robert Kaliňák és Tibor Gašpar leváltását is, eddig mindegyikükét sikerült is elérni.

Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészség szóvivője arról tájékoztatott, hogy a speciális ügyész döntésénél a legfontosabb tényező a főügyésszel, Jaromír Čižnárral folytatandó tanácskozás. 

Kováčik azonban korábban már jelezte, megbízatási ideje vége előtt valószínűleg távozik hivatalából. Ez ugyanakkor még nem most lesz, mandátuma ugyanis csak 2021-ben jár le.

Tavaly a diáktüntetéseken bírálták őt és követelték a távozását, elsősorban azért, mert öt éve áll a Speciális Ügyészség élén, de az azóta vizsgált 60 politikai eset egyike sem végződött gyanúsítással. 

"Dušan Kováčik speciális ügyész elfogadja minden polgár nézetét, azokét is, akik támogatják, és azokét is, akik tüntetnek ellene és a leváltását követelik" - jegyezte meg a szóvivője.

Az utca azért is bírálta a főügyészt, mert bezzeg egyik ügyésze, Vasiľ Špirko ellen javaslatot tudott tenni fegyelmi eljárás megindítására. Špirko  volt, ugye, az, aki az utcán tartott sajtótájékoztatót arról, hogyan gyakoroltak nyomást rá egy nyomozás során, melyben Robert Kaliňák és Ján Počiatek is érintett.

A kiélezett helyzetben Lucia Žitňanská (Híd) volt igazságügy-miniszter is azt várta volna, hogy Kováčik távozik hivatalából. Utódja, Gál Gábor vele szemben azt mondja, hogy nem Kováčik jelenti a fő problémát, hanem hogy a tárgyalások képtelenek előre haladni. "Úgy kell átalakítanunk a rendszert, hogy egyetlen ember miatt ne álljanak az emberek negatívan egy egész intézményhez" - fogalmazott Gál.

Kováčik ideje alatt robbant többek között a Gorilla-ügy, a Smer finanszírozásáról szóló botrány, mely kapcsán előkerült egy hangfelvétel "a Robert Ficóéhoz hasonló hanggal", de a Bašternák-ügy is. A Gorilla-ügyben hat év múltán sem hívta be kihallgatásra Robert Ficót, pedig a dokumentum szerint le van írva világosan, hogy A Vazovova utcai lehallgatott lakásban hogyan egyeztetett és ivott kólát, és halogatja az iratok szerzőjének tartott volt SIS-ügynök, Peter Holúbek teljes értékű kihallgatását is.

(SME)