Mindenkit szabadon engedtek, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy a Takáč-bűnbanda tagja!

2023. szeptember 22. - 10:18 | Belföld

A Crassus fedőnevű rendőségi akció keretében a napokban 12 személyt gyanúsítottak meg, közülük nyolcat őrizetbe vettek, a többiek maguk jelentkeztek a rendőrségen.

Mindenkit szabadon engedtek, akit azzal gyanúsítottak meg, hogy a Takáč-bűnbanda tagja!
Illusztráció - archív felvétel - TASR

Az ügy vizsgálótisztje többek között bűnszervezetben való ténykedéssel gyanúsította meg őket. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynöksség (NAKA) szerint ugyanis a hírhedt pozsonyi bűnbanda, a Takáč-klán tagjairól van szó.

Zuzana Drobová, a Speciális Ügyészség szóvivője csütörtökön közölte, hogy a gyanúsítottakat a kihallgatásuk és az elsődleges nyomozati műveletek elvégzését követően szabadon engedték.

A Startitup portál korábban arról írt, hogy a Crassus akció a Takáč-klán egyik ismert alakja, a régi alvilági gárda egyik utolsó mohikánja, Ivo Ružič ellen irányult.

Legutóbb 2014-ben rendőrség ún. adókobra nevű csoportja csapott le az alvilági figurára, valamint öt társára adócsalással kapcsolatos bűncselekmények miatt. Az üggyel kapcsolatban tartott házkutatás során fegyvereket találtak: Ružič házában töltényekre, garázsában két pisztolyra és egy puskára bukkantak, amelyekhez állítólag nem volt engedélye. Az illegális fegyverkezés vádja alól 2015 októberében mentették fel.

Ivo Ružičot 2004-ben megpróbálták eltenni láb alól, amikor egy pozsony-főrévi (Ružinov) étteremben ismeretlen tettesek robbantottak. Ő és két társa azonban elmenekült a robbanás előtt. A rendőrségnek máig nem sikerült kiderítenie, ki állhatott a merénylet mögött. Ružič azt állította, a fegyverek a Jadran étteremben bekövetkezett robbanás után, 2004-ben kerültek oda. Ružič ennél a robbanásnál megsérült, azóta nem jól hall. A merénylet éppen őt célozta. A bomba akkor lépett működésbe, amikor két testőr kíséretében belépett az étterembe. Négy ember megsérült, közülük ketten súlyosan.

A Takáč-banda a pozsonyi, elsősorban főrévi alvilág egyik legjelentősebb bűnözői csoportja, amely a 90-es évek végétől volt aktív. Több száz vállalkozástól szedtek be ún. védelmi pénzt.

(Startitup/TASR)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: