Mindent megszavaztak a fideszes EP-képviselők, ami ellen Orbán szónokolt – a gázembargót és Paks 2 leállítását is

2022. április 8. - 09:30 | Külföld

Csütörtökön az Európai Parlament elsöprő többséggel fogadott el egy határozatot, amely felszólítja az Európai Tanácsot, hogy azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris fűtőanyagok importját Oroszországból. 

Mindent megszavaztak a fideszes EP-képviselők, ami ellen Orbán szónokolt – a gázembargót és Paks 2 leállítását is
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A határozat külön említi a Roszatom magyarországi beruházásának azonnali leállítását, ez Paks 2-ről szól – mutatott rá a 444.hu. A határozat támogatja, hogy a tagállamok külön-külön, de EU-s szinten is adjanak fegyvereket Ukrajnának.

A csütörtöki szavazáskor az EP-ben jelen lévő összes fideszes képviselő támogatta a határozatot: Bocskor Andrea (aki egyébként Kárpátalját képviseli a fideszes EP-csoportban), Deli Andor, Gál Kinga, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő és Tóth Edina.

A hat fideszes képviselő ezzel teljesen szembement az Orbán Viktor által eddig képviselt szankciós politikával. Orbán a választás előtt azzal kampányolt, hogy a kormánya megakadályozza a gázra és olajra kivetett szankciókat, és a paksi beruházást is az oroszokkal kívánja folytatni, és a fegyverszállítás lehetőségeit is kizárta.

A fideszes EP-delegációt vezető Gál Kinga a Facebookra írt posztjában kiemelte, nem értenek egyet a határozatban lévő szankciókkal, de az európai egység és Ukrajna támogatása érdekében azért megszavazzák.


(via444.hu)