Mindhárom nyári hónapban 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet!

Az elmúlt hétvégén és a hét elején gyarapodott azoknak a nyári napoknak a száma, amelyeken a levegő hőmérséklete meghaladta a 35 Celsius-fokot.

Mindhárom nyári hónapban 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet!
Fotó: Paraméter (illusztráció)

„A legmagasabb értéket szombaton (augusztus 10.) mérték az érsekújvári járásbeli Muzsla meteorológiai állomásán, ahol a hőmérő 35,7 Celsius-fokot mutatott”

– tájékoztatott a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) a közösségi hálón.

Vasárnap némileg enyhült a kánikula, a legmagasabb értéket – 33,5 fokot – ezen a napon Podhájskán mérték. Hétfőn a levegő hőmérséklete az ország több pontján ismét meghaladta a 35 fokot.

Augusztusban ez volt az első két olyan nap, amikor a hőmérők 35 fok fölötti értékeket mutattak. Júniusban hat, júliusban három ilyen nap volt. A legtöbb meteorológiai állomáson július 1-jén és július 26-án mértek 35 fokot meghaladó hőmérsékletet. Július első napján több mint 20 állomáson jegyeztek fel ilyen magas értéket.

A meteorológiai aszály tekintetében az SHMÚ normálisnak ítéli a körülményeket. Az utóbbi 90 napban a legsúlyosabb csapadékhiányt (mínusz 90 mm) Kamenica nad Cirochouban és Švedlárban jegyezték fel. A csapadékhiány eléri a mínusz 70 milliméteres értéket Rimaszombatban és Trencsénben is.


(TASR)