„Minél hamarabb távozik, annál jobb” – kitálalt egykori főtanácsadója Boris Johnsonról

2021. július 21. - 09:25 | Külföld

Boris Johnson brit miniszterelnök volt főtanácsadója szerint a kormányfőnek minél előbb távoznia kellene tisztségéből.

„Minél hamarabb távozik, annál jobb” – kitálalt egykori főtanácsadója Boris Johnsonról
Fotó: AP

Az egykor rendkívül befolyásos Dominic Cummings a BBC televíziónak adott interjújában elmondta: ő már 2019 decemberében, a Johnson vezette Konzervatív Párt váratlanul nagyarányú parlamenti választási győzelme után néhány nappal arról tárgyalt szövetségeseivel a Downing Streeten, hogy Boris Johnsont el kellene távolítani a miniszterelnöki tisztségből.

Cummings, aki belső hatalmi viszálykodások után 2020 végén távozott főtanácsadói tisztségéből, nem volt tagja a kormányzó Konzervatív Pártnak és a kormánynak sem. Ugyanakkor ő volt a kormányzati stáb messze legbefolyásosabb nem miniszteri tisztségű tagja, és közvetlen befolyással bírt a kormányon belüli személyi döntésekre is.

A kedd esti interjúban Cummings azt mondta:

Johnson akkori élettársa, Carrie Symonds - akit a kormányfő azóta feleségül vett - a 2019-es választások után "megpróbálta saját kezébe venni a szálakat", és igyekezett befolyásolni a kinevezéseket.

Arra a kérdésre, hogy miért akarta a demokratikusan megválasztott Boris Johnson távozását, Dominic Cummings úgy fogalmazott: a miniszterelnöknek nem volt semmiféle kormányzási terve,

"azt sem tudja, hogyan kell ellátni a miniszterelnöki teendőket, és nem azért juttattuk be, mert ő lett volna a megfelelő személy az ország vezetésére, hanem azért, mert egy adott problémát meg kellett oldanunk".

Ez a probléma a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végigvitele volt.

Cummings a brit EU-tagságról tartott öt évvel ezelőtti népszavazás előtt a kilépésért küzdő legnagyobb kampánycsoport, a Vote Leave irányítója volt.

A kedd esti BBC-interjúban ugyanakkor kijelentette: "nincs ember a Földön", aki teljes bizonyossággal tudhatná, hogy tényleg a Brexit volt-e a helyes döntés.

Egyenes utalást tett arra, hogy véleménye szerint a jelenlegi kormányzati rendszer helyébe újat kellene állítani, "akár egy új párt létrehozásával, akár egy meglévő párt átvételével".

Hozzátette ugyanakkor: nem feltétlenül gondolja úgy, hogy ezt neki személyesen kellene végrehajtania.

Arra a kérdésre azonban, hogy jelenleg is igyekszik-e kitessékelni Boris Johnsont a Downing Streetről, Cummings úgy fogalmazott, hogy "minél hamarabb távozik (Johnson), annál jobb".

Arra a kérdésre, hogy ennek érdekében cselekszik-e is, a volt főtanácsadó úgy válaszolt, "igen, magától értetődően".

MTI