Minél iskolázottabb valaki, annál inkább online bankol

Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) adatai szerint a 16 és 74 év közötti szlovák állampolgárok 51 százaléka használja az internet bankiget - áll a Szlovák Takarékpénztár sajtóközleményében.

Minél iskolázottabb valaki, annál inkább online bankol
Az internet bankinget használók aránya az Európai Unió tagállamaiban (Forrás: Eurostat)

Szlovákia ezen a téren először lépte át az 50 százalékos küszöböt - az utóbbi tíz évben az internet bankinget használók száma megtriplázódott az országban.

Az online bankolás tekintetében egyébként Szlovákia 51 százalékos eredménye teljesen középszerűnek számít az Európai Unió tagállamainak mezőnyében. A listát a dánok vezetik - ott a lakosság 90 százaléka használja az internet bankinget, míg sereghajtónak Románia és Bulgária bizonyult - előbbiben 7, utóbbiban pedig 5 százalék az online banki szolgáltatásokat igénybe vevők aránya. 

Ami Szlovákia EU-s szomszédait illeti, a csehek és az osztrákok egyránt 57 százalékos aránnyal valamivel jobban állnak, míg Lengyelország (40 sázalék) és Magyarország (38 százalék) valamivel gyengébben.

Az internet banking használata egyébként szorosan összegügg az egyén képzettségével. Tíz egyetemi végzettséggel rendelkező szlovák lakosból nyolc használ internet bankinget, a középfokú végzettséggel rendelkezők körében ez az arány 50, az érettségivel nem rendelkezőknél pedig már csak 13 százalék.

(para)