Minél többet tudunk róla, annál rémisztőbb: ezt teszi a koronavírus az agyunkkal

2020. augusztus 15. - 19:24 | Tech

Covid-köd az elnevezése annak a fura neurológiai tünetegyüttesnek, amit a covidbetegségen átesettek közül sokan megélnek. Köztük sokan olyanok is, akiknél maga a fertőzés nem okozott olyan súlyos légúti panaszokat, hogy kórházi ápolásra, pláne lélegeztetésre szorultak volna.-írja a 444.hu. 

Minél többet tudunk róla, annál rémisztőbb: ezt teszi a koronavírus az agyunkkal
Illusztráció (tasr/AP)

A páciensek hetekkel, hónapokkal a felgyógyulásuk után is fura neurológiai tünetekre panaszkodnak, kezdve az olyan, nehezen körülírható tünetekkel, mint a ködként leírt zavarodottság, amitől gyakran csak keresik a szavakat, az olyan rémisztőkig, mint a végtagzsibbadás, amitől akár azt is gondolhatják, hogy mindjárt szívrohamuk lesz, vagy összeomlik a keringésük.

Vagy szimplán csak nyomottak, feszültek.

Elizabeth Cooney a Statban megjelent riportja szerint a szakértők becslései alapján a covidból felépülők akár egyharmadánál is jelentkezhetnek ilyen neurológiai ésvagy pszichológiai tünetek. Ez alapján pedig egyre inkább az a tudományos konszenzus van kialakulóban, hogy a betegség tartós hatással lehet a fertőzöttek agyára. A tünetek olykor fizikaiak: fejfájás, szédülés, vagy olyan mértékű izomgyengeség, ami kvázi bénulást okoz. Máskor lelkiek: szorongás, depresszió.

"Ez nem csupán akut probléma, könnyen krónikus betegséggé válhat" - mondta Szymczaknak Wes Ely, a neves Vanderbilt Egyetem kutatójának, akinek a kutatási területe az intenzív kezelések során fellépő delíriumos állapot. "Ezek a problémák nem múlnak el a kórházi kezelés végével" - mondta.

Az ilyen neurológiai tünetektől szenvedők szenvedését csak fokozza, hogy mivel egy csak bő fél éve ismert betegségről van szó, sejtésünk sincs, hogy tüneteik, ha egyáltalán, mikor múlhatnak el. Pedig ezek a tünetek rengeteg embert érintenek. "Azt mondhatnánk, hogy nagyjából a klinikai tüneteket produkáló fertőzöttek 30-50 százalékánál alakulhat ki mentális betegség valamilyen formája.

(444.hu)