Miniháború körvonalazódik a két legfőbb ügyészünk, Žilinka és Lipšic között

2021. július 29. - 08:18 | Belföld

Először Daniel Lipšic speciális ügyész bírálta, hogy igyekezetet vél felfedezni annak érdekében, hogy lassítsák a Tisztítótűz (Očistec) fedőnevű nyomozást, később pedig Maroš Žilinka főügyész kritizálta épp ezért Lipšicet.

Miniháború körvonalazódik a két legfőbb ügyészünk, Žilinka és Lipšic között
Maroš Žilinka főügyész (Fotó: TASR)

Lipšic meg van róla győződve, hogy a nyomozások integritását érintő gyanút ki kell vizsgálni, de törvényes módon és anélkül, hogy a nyilvánosságot hamis információkkal látnák el. Hozzátette, minden tanút büntetőjogi felelősség terhel, amennyiben a vallomásában hamis információt közöl, melynek jelentős befolyása van a döntéshozatalra.

Konkrétan kitért a Takáč-bandával összefüggésbe hozott Dömötör Csabára, aki kapcsán megjegyezte, hogy a belügyi inspekció nyomozásának jogerős lezárását követően fontos lesz tudni, hogy vajon vallomása mely részében hazudott.

Az inspekció ugyanis a múlt héten éppen az említett Dömötört és két másik személyt gyanúsított meg hamis vallomástétellel a Tisztítótűz és a Júdás fedőnevű ügyekben tett vallomások nyomozók általi állítlagos manipulálása kapcsán.

Žilinka ugyanakkor még szerdán reagált Lipšic nyilatkozatára, és szerinte az ilyesmi precedens nélküli, sérti az ügyészi tartózkodás törvényi alapelvét, amivel nem igazán járul hozzá ahhoz, hogy növekedjen az ügyészségekkel szembeni bizalom. Žilinka úgy véli, ennek az alapelvnek a betartása minden ügyész számára kötelező, és elfogadhatatlannak tartja annak módját, ahogy Lipšic megnyilvánult a médiában a folyamatban lévő ügyek kapcsán.

Úgy véli, nemcsak hogy olyan ügyben nyilavánult meg, amelyet a Speciális Ügyészség nem felügyel (a Pozsonyi kerületi Ügyészség teszi azt), de spekulatív módon polemizált a bizonyítékokat illetően. Hozzátette, Lipšic elfeledkezhetett arró, hogy ő már nem ügyvéd, hanem ügyész, ráadásul speciális. "A speciális ügyész nyilvánosan fejtette ki szubjektív nézetét egy jogerősen le nem zárt ügyben" - fogalmazott.

(TASR)