A miniszter bemutatta a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét

2021. október 22. - 12:38 | Belföld

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét.

A miniszter bemutatta a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét
Fotó: Paraméter - illusztráció

A miniszter a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a reform magasabb színvonalú felsőoktatást, új docensi és professzori állásokat, minőség szerinti finanszírozást vagy a külsős tanulmányok lerövidítését eredményezi.

A módosításról a tárca közel másfél éven át egyeztetett rektorokkal, valamint a felsőoktatásban dolgozókkal.

„A parlament jelenleg három kulcsfontosságú törvényt fogadott el az általános és középiskolák reformjáról. Azt azonban már régóta mindannyian érzékeltük, hogy a szlovákiai felsőoktatásban is sürgősen reformokra van szükség“ – jelentette ki Gröhling.

A miniszter megjegyezte, a jelenlegi adatok szerint a végzős középiskolás diákok 16 százaléka választ inkább külföldi egyetemet. A tárca a reform által ezt az arányt is csökkentené.

A reform több változással is számol. "Fontos, hogy a szlovák egyetemek és főiskolák felvehessék a versenyt az európai egyetemekkel és főiskolákkal" – emelte ki a miniszter.

A módosítás tervezetének elkészítésekor a Franciaországban, a Nagy-Britanniában, valamint az Ausztriában működő főiskolai rendszert vették alapul. Az első kulcsfontosságú terület, ahol változásra van szükség, az az, hogy minőségibb szakértőket csábítsanak a hazai egyetemekre külföldről.

"Jelenleg ha egy oxfordi professzor Szlovákiába jönne tanítani, akkor nem minősülne professzornak. A szlovák professzori cím megszerzéséhez át kellene esnie a szlovákiai habilitációs folyamaton, majd a beiktatási eljáráson“ – magyarázta Ľudovít Paulis oktatásügyi államtitkár.

További változás a külsős (extern) tanulmányi időszak lerövidítése. Míg külföldön a nappali és külsős tanulmányok azonos hosszúságúak, addig Szlovákiában a nappali rendszerint öt évig, a távúton abszolvált képzés pedig hét évig tart. A törvénymódosítás az utóbbit is öt évre rövidítené.

Lényeges változás továbbá az egyetemek minőség szerinti finanszírozása. Nagyobb támogatásban részesülnek majd azok a felsőoktatási intézmények, ahol több minőségi kutatást végeznek, az alkalmazottak előrelépnek szakterületükön, és egyúttal átadják hallgatóiknak a szakterület legújabb ismereteit.

A projektek finanszírozása is módosul, amelynek lényege, hogy átláthatóbb legyen az értékelés, amely nemzetközi szakértők és szervezetek révén valósul meg.

Az eredetileg előkészített törvénymódosítást az év elején elutasították az egyetemek, a szlovákiai felsőoktatás politikai ellenőrzése kísérletének tartották. Több egyetemen sztrájkkészültséget jelentettek. Ezt követően alakult meg egy munkacsoport, amellyel az oktatásügyi minisztérium a módosítás új változatának kidolgozásán dolgozott.

A héten a pozsonyi Comenius Egyetem ismét jelezte, hogy tiltakozni fognak a törvénymódosítás ellen, az ugyanis szerintük nem reflektál kellőképp az egyetemek képviselőivel folytatott párbeszédekre.


(TASR)