A miniszter is elismerte, nagyon súlyos problémát okoz, hogy az egekben az építőanyagok ára, megoldást keresnek

2022. április 19. - 09:56 | Belföld

Bizonyos építőanyagok ára a pandémia és a háború hatására több mint 100 százalékkal emelkedett az utóbbi időszakban. Az építővállalatok jelentős költségnövekedésről beszélnek, és problémájuk van a szerződésben foglalt árak betartásával.

A miniszter is elismerte, nagyon súlyos problémát okoz, hogy az egekben az építőanyagok ára, megoldást keresnek
Fotó: TASR - illusztráció

A közlekedésügyi minisztérium kedden arról tájékoztatott, hogy a Közbeszerzési Hivatallal (ÚVO) együttműködve keresi a módját, miként lehet megbirkózni az áremelkedéssel az építőiparban.

„Ez egy nagyon súlyos probléma. Mi a vasúton és az útépítések során érzékeljük, de ez nem csak ránk vonatkozik. Ugyanezekkel a problémákkal szembesülnek az önkormányzatok is, még ha kisebb tételben is. Nem tudják, mit tegyenek, ha közlik velük, a projektet a megállapodott összegért már nem tudják megépíteni, ezért elállnak a szerződéstől” – mondta a téma kapcsán Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter.

Bár a jelenlegi szerződések tartalmazzák az ún. valorizációs képletet, aminek köszönhetően az építkezések végárai bizonyos mértékben emelhetők, de Doležal szerint ez sem számolt ilyen jelentős piaci áremelkedéssel. Problémát okoz például az acél, a vas, a beton és a faanyag ára.

A minisztérium közölte, tárgyalnak a Közbeszerzési Hivatallal arról, hogy az építtetői igények elbírálásakor alkalmazzák a közbeszerzésekről szóló törvény vonatkozó paragrafusát, amely figyelembe veszi a nem előrelátható körülményeket.

„Úgy gondoljuk, hogy a világjárvány és a háború kombinációja kiszámíthatatlan körülménynek számít. Azonban minden egyes szerződést külön-külön fogunk értékelni. Ezt alaposan meg kell érvelni, mert biztosan lesznek különféle spekulánsok, akik vissza akarnak majd élni vele. Úgy gondoljuk, lesz elég érvünk ahhoz, hogy az ÚVO elismerje, jogosultan használtuk ezt a bekezdést” – tette hozzá Doležal.


(parameter)