A miniszter kemény intézkedéseket harangozott be, mert annyira súlyos a helyzet a kórházainkban, hogy alig van szabad lélegeztetőgép!

2021. november 16. - 10:45 | Belföld

Már csak 20 lélegeztetőgéppel ellátott kórházi ágy maradt szabadon Szlovákiában az új páciensek számára – jelentette be kedden Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

A miniszter kemény intézkedéseket harangozott be, mert annyira súlyos a helyzet a kórházainkban, hogy alig van szabad lélegeztetőgép!
Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a keddi sajtótájékoztatón (Fotó: TASR)

A tárcavezető a sajtótájékoztatóján elmondta, nagyon súlyos a helyzet a szlovákiai kórházakban, nagyon gyorsan telnek a Covid-osztályok. „Törésponthoz érkezünk, amikor muszáj lépni” – jelentette ki, majd hozzátette, a kormányülésen szigorú intézkedéseket fog javasolni, ezeket azonban egyelőre nem részletezte.

Lengvarský közölte, hogy gyors megoldásra van szükség, amelyet előterjeszt az ülésen, hogy még időben megfordítsák a helyzetet.

Jelenleg több mint 2800 covid-páciens szorul kórházi ellátásra. Körülbelül 600 szabad ágy áll az új páciensek rendelkezésére, akiknek nincs szükségük lélegeztetésre.

Viszont már csak 20 olyan ágy maradt szabadon az új páciensek számára az országban, amely lélegeztetőgéppel van ellátva.

Kelet-Szlovákiában már indítványozták, hogy speciális intézményekben alakítsanak ki ágyakat a koronavírusos betegek számára.

„Sajnos azokban a régiókban a legsúlyosabb a helyzet, ahol a legalacsonyabb az oltottsági arány. A pácienseket a mentőszolgálattal együttműködve azokba a kórházakba szállítjuk, amelyekben még vannak szabad kapacitások. Továbbá utasítást adtam, hogy a leginkább sújtott régiókban a kórházak reprofilizálják a kórházi ágyakat az eredetileg meghatározott harmadik reprofilizációs fázison felül is” – tette hozzá a miniszter.

Lengvarský egyúttal utasítást adott a tervezett műtéti beavatkozások elhalasztására, és ismét kiemelte, hogy nagyon súlyos a helyzet a hazai kórházakban.

„Köszönetet szeretnék mondani a kórházak hőseinek, az egészségügyi alkalmazottainknak. Köszönöm az elhivatottságot és a páciensekről való gondoskodást, nagyon nagyra értékelem. Önökkel vagyok és közösen megoldjuk a helyzetet” – fogalmazott a tárcavezető.


(TASR/DenníkN/para)