A miniszter üzent a tanároknak: Aki teheti, oltassa be magát!

2021. augusztus 26. - 16:58 | Belföld

Branislav Gröhling (SaS) iskolaügyi miniszter felszólította a pedagógusokat, hogy ha az egészségi állapotuk engedi, oltassák be magukat.

A miniszter üzent a tanároknak: Aki teheti, oltassa be magát!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ezt a tátraerdőfalvi (Tatranská Lesná) sajtótájékoztatóján közölte csütörtökön. A miniszter az Eperjes Megyei Önkormányzat iskolaigazgatóinak a tanácskozásán is részt vett.

A miniszter megjegyezte: a virológusok és a szakértők már elmondták, hogy az embereknek csak két választási lehetőségük lesz: vagy beoltatják magukat, vagy átesnek a betegségen.

„Tudjuk, hogy a tanári személyzet elidősödött, és hogy idős tanárok is vannak közöttük, akiknek egészségi problémái vannak. Ezért arra kérném őket, hogy ha az egészségi állapotuk engedi, ne gondolkozzanak ezen tovább, mert elsősorban önmagukat, környezetüket és a családjuk környezetét védik. Használják ki az oltást, és ezzel járuljanak hozzá az iskolák biztonságosabbá tételéhez”

- jegyezte meg a miniszter.

Az oktatásügyi minisztérium Nyitott iskolák c. kampánya keretében Gröhling a lehető legbiztonságosabb iskolai környezet kialakításáról egyeztet az iskolák igazgatóival és üzemeltetőivel. Milan Majerský, Eperjes megye (Prešovský kraj) elnöke megjegyezte: a megyében csaknem 200 000 embert oltottak be, ebből 15 500-at a mobil oltóegységeknek köszönhetően. „Úgy döntöttünk, hogy az oltás emberek számára elérhetőbb módját is kipróbáljuk, és az üzletközpontokban csaknem 4000 embert sikerült beoltanunk” – közölte Majerský. Hozzátette: a napokban Poprád (Poprad) terén oltanak.

Ľuboš Tomko, Ólubló (Stará Ľubovňa) polgármestere azt hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a következő tanév jelenléti formában menjen végbe. Mint elmondta, az Ólublói járásban meg kell birkózniuk a roma közösség alacsony átoltottságával.

Az oktatási miniszter szerint július végén átlagban az iskolai alkalmazottak és pedagógusok 66 százaléka volt beoltva. Ez az arány magasabb a nagyobb városokban, például Pozsonyban, Kassán vagy Zsolnán.