A minisztérium bejelentette, rövidesen újra kötelezővé tehetik a maszkviselést bizonyos helyzetekben

2022. június 28. - 14:57 | Belföld

Az elkövetkező hónapokban bizonyos helyzetekben ismét kötelezővé tehetik a maszkviselést Szlovákiában, egyéb szigorító intézkedésekre azonban egyelőre nincs kilátás.

A minisztérium bejelentette, rövidesen újra kötelezővé tehetik a maszkviselést bizonyos helyzetekben
Fotó: TASR - illusztráció

Ez a COVID-19 világjárvány kezelésének rövid távú stratégiájából következik, amelyet az egészségügyi minisztérium a koronavírus omikron variánsa okozta megbetegedések számának növekedése miatt készített.

Az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) vezetője, Matej Mišík szerint a járvány jelenleg ellenőrzés alatt áll. Az omikron BA.5 alvariáns kapcsán elmondta, rövid távon nagy a veszélye az újrafertőződésnek és a gyors terjedésnek, a kórházba kerülés kockázata azonban alacsony.

Mišík ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy bár a kockázat a társadalom egészére nézve alacsony, bizonyos csoportok számára magas lehet.

A stratégia fő célja, hogy az elkövetkező 6-9 hónapban megvédjék a legveszélyeztetettebb csoportokat és az időseket, illetve minimalizálják a kórházakra nehezedő nyomást, valamint biztosítsák a gazdaság és a társadalmi élet működését.

A minisztérium ennek kapcsán közölte, hogy nem tervezik a szigorító intézkedések bevezetését. „Nem számítunk jelentős korlátozásokra a társadalmi vagy gazdasági életben” – mondta.

Bizonyos helyzetekben azonban javasolt vagy kötelező lehet a reszpirátor viselése. Ezzel kapcsolatban részleteket egyelőre nem árultak el.

A stratégia részeként a minisztérium továbbra is figyelemmel akarja kísérni a járvány kialakulását, hangsúly fektetni az oltásra, a megelőző intézkedésekre, a tesztelésre, valamint a páciensek kezelésére.


(TASR)