A minisztérium várja az iskolák reakcióit, fel akarnak készülni a járvány második hullámára

2020. július 6. - 15:18 | Belföld

Péntekig kapcsolódhatnak be az iskolák a távoktatásról szóló adatgyűjtésbe. A kérdőíveket elektronikus úton küldték el több mint 3600 iskolának, eddig mintegy 20 százalékuk küldte vissza – tájékoztatott hétfőn Filip Mónika, az oktatási minisztérium kisebbségi és inkluzív oktatásért felelős államtitkára.

A minisztérium várja az iskolák reakcióit, fel akarnak készülni a járvány második hullámára
Fotó: tasr

Az államtitkár elmondta, a cél az, hogy megtudják, milyen tapasztalataik vannak a távoktatással az alap- és középiskolai pedagógusoknak, és milyen igények merültek fel. „A valódi változásokhoz az kell, hogy időben, célzottan és mindenekelőtt hatékonyan támogassuk az iskolákat. De ez csak akkor lehetséges, ha tudjuk, milyen problémákkal találkoztat a pedagógusok, és mire lenne szükség a hatékony oktatáshoz” – tette hozzá Filip Mónika.

Zuzana Baranovičová, az Oktatáspolitikai Intézet megbízott vezérigazgatója közölte, hogy az intézet kétféle kérdőívet készített az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézetével (NÚCEM) együttműködve. Az iskolaigazgatók, valamint az alap- és középiskolai pedagógusok véleményére kíváncsiak. Lehetőséget adnak a válaszadóknak, hogy elmondják, milyen problémákkal szembesültek az elmúlt hónapokban, és milyen segítségre lenne szükségük.

A felmérés célja az is, hogy megtudja, milyen módon és mennyire hatékonyan vettek részt a diákok a távoktatásban, és hogyan zajlott az iskolák újbóli megnyitása. A beérkezett információk segíthetnek abban is, hogy a tárca felkészüljön a járvány esetleges második hullámára.

A minisztérium közölte, a beérkező információkat nem fogják felhasználni az iskolák értékelésére. Az adatokat névtelenül dolgozzák fel, majd az eredményeket jelentés formájában összesíti az Oktatáspolitikai Intézet.

TASR