Minőségibb, színesebb ételkínálat várhat a gyermekekre, ez azonban lényeges drágulással járhat

2022. november 25. - 12:59 | Belföld

Januártól magasabb összegért főzhetnek a menzákon. A szülők költségei 4-től 20 euróig terjedő összeggel emelkedhetnek.

Minőségibb, színesebb ételkínálat várhat a gyermekekre, ez azonban lényeges drágulással járhat
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

Halat és marhahúst eddig csak nagyon ritkán szolgáltak fel a diákoknak. Nem kaptak rendszeresen salátát, gyümölcsöt és joghurtot sem ebédre. A rendkívül dráguló élelmiszerárak miatt az iskolai étkezdéknek változtatniuk kellett és gazdaságos menüt kellett készíteniük.

Jelenleg az egyes ételek maximális árát három pénzügyi sáv határozza meg, amelyeket legutóbb három éve írt elő a szakosztály. Jövő évtől minden összeget megemelnek, ráadásul negyedik és ötödik sávot is hozzáadnak a költségekhez. Éppen ezért a következő hetekben összeülnek az önkormányzati képviselő-testületek. Február végéig be kell jelenteniük, hogy melyik árkategóriában szeretnének főzni.

De ez azt is jelenti, hogy a szülőknek mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükben.

Ha az óvoda az első zónába kerül és abban is marad, akkor havi négy euróval emelkednek a díjak. Ha azonban a középiskolák a harmadik zónában vannak, és az ötödikbe kerülnek, akkor a díjak havonta több mint 20 euróval emelkedhetnek.

Michal Kaliňák, a Szlovákiai Városok Szövetségének szóvivője felhívja a figyelmet, hogy az étkezési pótlék emelése ellenkező hatást válthat ki. „Sok család inkább lemond majd gyermeke étkeztetéséről, mert nem engedheti meg magának a megemelkedett árakat” – mondta. Szerinte az a kérdés, hogy az állam visszatérjen-e a minden gyermek számára járó „ingyenes ebédhez”.

A Smer intézkedése tavaly szeptember óta már a múlté. Azóta csak az anyagilag rászoruló, illetve a létminimum határán lévő gyermekek jogosultak támogatott étkeztetésre. A Munkaügyi Minisztérium napi 1,30 eurós segélyben részesíti szüleiket.

A minisztérium szerint azonban a leginkább rászoruló csoportok az árváltozástól függetlenül is ingyenes iskolai ebédet kapnak majd. A támogatások további emelése azonban az állami költségvetés lehetőségeitől függ. „Jelenleg nem áll rendelkezésünkre az a forrás, amely lehetővé tenné az étkezési támogatás emelését” – közölte a sajtóosztály.

A Rodičia.sk polgári társulás igazgatója, Matej Stuška szerint elfogadható az áremelés például Pozsonyban és Kassán.

„A szegényebb régiókban ez túl sok lehet, főleg a sokgyermekes családokban”

– mondta, hozzátéve, hogy a gyerekeknek minőségi, mindenki számára elérhető ételeket kell kapniuk. Szerinte hatékony módot kell találni a szülők, az önkormányzatok és az állami költségvetés társfinanszírozására.

Tény, hogy egy év alatt több mint negyedével nőttek az élelmiszerárak. Ezért az igazgatók már az év eleje óta szorgalmazzák a pénzügyi sávok kiigazítását. A menzavezetők számára emberfeletti bravúr volt, hogy a rendelkezésre álló költségvetésből az előírt szabványok alapján táplálkozásilag és energetikailag kiegyensúlyozott ételeket készítettek.

A növekvő étkezési juttatás azonban reményt ad arra is, hogy a szakácsok visszatérhetnek a változatosabb ételekhez.

(hnonline.sk)