Minszk fagyási sérülésektől szenvedő bevándorlókat csempész át a litván határon

2022. december 16. - 19:58 | Külföld

Fehéroroszország a lábukon fagyási sérülésektől szenvedő bevándorlókat csempészett át a litván határon - közölte pénteken a litván határőrség.

Minszk fagyási sérülésektől szenvedő bevándorlókat csempész át a litván határon
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

A vilniusi hatóságok egy videofelvételt is nyilvánosságra hoztak az incidens igazolására.

A litván médiában is közzétett felvétel a litván-fehérorosz határon fekvő Lavoriskes ellenőrző pont közelében készült. A videón három álarcos férfi - gyaníthatóan fehérorosz határőrök - speciális szerszámokkal átvágja a határkerítést és a szögesdrótot, majd az erdőben várakozó négy migránst átküldi a határ litván oldalára. Röviddel később az illegális határátlépőket a litván hatóságok előállították.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy a négy férfi afgán állampolgár. Hárman az egészségi állapotukra panaszkodtak, és kivizsgálásra egy klinikára szállították őket. Kettejüknek állítólag fagyási sérülések voltak a lábán. Az illegális bevándorlók arra is panaszkodtak, hogy a fehérorosz rendőrök bántalmazták őket.

Agne Bilotaite litván belügyminiszter november végén közölte, hogy a fehérorosz hatóságok arra buzdítják a migránsokat, hogy mezítláb próbálják átlépni a határt a hideg időben, így gyakorolva nyomást a határőrökre, hogy beengedjék őket. A tárcavezető szerint a fehérorosz oldalon kis sátortáborokat létesítettek a litván határon illegálisan átkelni vágyó migránsok elszállásolására. Hozzátette: Litvánia továbbra sem engedi át őket a határon, de a határőrségtől élelmiszerből, ruhából és cipőből álló segélycsomagot kapnak.

Litvániának közel 680 kilométeres közös határa van Fehéroroszországgal, amely egyben az Európai Unió külső határa. 2021 nyarán és őszén emberek ezrei próbáltak meg illegálisan bejutni az Európai Unióba ezen a szakaszon. Brüsszel azzal vádolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy szervezetten szállít migránsokat válságrégiókból az EU külső határához.

MTI