Mint egykori keresztapa a konkurens vezértől, úgy búcsúzott Černák Boržától

2021. május 20. - 07:55 | Belföld

A héten közölték, hogy a trencséni Irgalmas nővérek hospice-ban súlyos rákbetegségben elhunyt Dušan Borženský, azaz a Borža néven ismert egykori kassai maffiafőnök.

Mint egykori keresztapa a konkurens vezértől, úgy búcsúzott Černák Boržától
Borža és Mikuláš Černák

Borženskýt 23 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték három gyilkosságban való bűnrészességért. A büntetésének kétharmadát 2018-ban letöltötte, ügyvédjén keresztül ezt követően kezdeményezte feltételes szabadlábra helyezését, jogerős döntés azonban ez ügyben nem született. A hospice-ba május elején szállították át a trencséni börtönkórházból, miután rosszabbodott az állapota. Utolsó napjait lánya társaságában töltötte - írta meg a Nový Čas.

Halálát nem hagyta kommentár nélkül egykori ellenfele, Mikuláš Černák sem, a Facebookon reagált. Emlékeztetett arra, hogy a büntetés-végrehajtási törvény foglalkozik azokkal is, akik börtönéveik alatt gyógyíthatatlan betegségben szenvednek. "Szomorú, hogy igazságszolgáltatási szerveink döntései méterekben, ha nem kilométerekben térnek el, amikor minket, régi maffiózókat, illetve amikor saját embereiket ítélik meg, emiatt Borža számára sem adatott meg, hogy civil kórházban küzdhessen a betegségével. Annak ellenére sem, hogy múltbéli, társadalom ellen elkövetett hibáiért már 21 éves börtönbünteséssel fizetett, annak letöltéséig pedig már csak úgy két éve hiányzott" - figyelmeztetett.

Beszélt arról is, hogy Borža a Róbert Holub vezette kassai maffiacsoport tagjaként konkurens bűnszervezethez tartozott. "Az elismerésemet azzal vívta ki, hogy az általam likvidáltatott főnökét, Holubot a halála után sem árulta el, ellentétben másokkal, akik szintén közel álltak hozzá" - írta.

(Nový Čas/parameter)