Mintegy 10 ezer ukrán gyerek kezdhet el nálunk szeptemberben tanulni, az iskolák fejpénzt kapnak utánuk

2022. augusztus 16. - 10:48 | Belföld

Nem kell aggódniuk az iskoláknak, az orosz-ukrán háború miatt Szlovákiában élő ukrán gyerekek után is fejpénzt kapnak majd, amelynek összege hasonló, mint amennyi a szlovákiai gyerekekért jár. A támogatást uniós alapokból fedezi az oktatási minisztérium. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter szerint szeptemberben mintegy 10 ezer ukrán gyerek kezdheti el az óvodát vagy az iskolát Szlovákiában.

Mintegy 10 ezer ukrán gyerek kezdhet el nálunk szeptemberben tanulni, az iskolák fejpénzt kapnak utánuk
Jill Biden, amerikai first lady májusban egy kassai iskolában találkozott ukrán gyerekekkel (Fotó: TASR)

A tavalyi tanév végére enyhén csökkent a szlovákiai iskolákban tanuló ukrán gyerekek száma, tájékoztatott Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter.

„Májusban még csaknem 10 500 ukrán gyerek tanult Szlovákiában, júniusra azonban már csak mintegy 8700-at jelentettek az iskolák” – mondta Gröhling.

Az ukrán gyerekek egy része szüleivel visszatért Ukrajnába, más részük pedig tovább utazott az Európai Unió nyugati államaiba. A tanév végén 1590 gyerek járt óvodába, 6388 alapiskolába és 793 középiskolába.

Van elég hely a rendszerben, de nem egyenletesen, nem minden iskolában

A miniszter szerint szeptemberben újra 10 ezer fölé nőhet az ukrán gyerekek száma a hazai közoktatásban, vagyis az óvodától a középiskoláig bezárólag.

„Pontos számok nincsenek, csak szeptember 15-e után tudjuk meg, de várható, hogy szeptemberben újra 10 ezer fölött lesz az ukrán gyerek száma a hazai iskolákban” – mondta Gröhling.

Ő arra számít, hogy október-november folyamán ez a szám tovább fog emelkedni.

Átlagosan havi 200 euró a fejpénz

A miniszter szerint a szlovák oktatási rendszer elbírja ezt a plusz terhelést, igaz, a kapacitás nem mindenhol elég. „Minden kerületben van elég szabad hely, Pozsonyban például akár 9 ezer gyereket is tudnak fogadni az iskolák, igaz, nem minden iskolában van erre lehetőség. Van olyan alapiskola, amelyik szlovák gyereket sem tud már felvenni” – magyarázta Gröhling. Eperjes megyében ennél jóval több, mintegy 26 ezer szabad hely van az oktatási rendszerben. A legtöbb gyerek, az iskolába járók 25 százaléka Pozsony megyében van, a legkevesebb, mindössze 7,6 százalék Besztercebánya megy iskoláiba jár.

A legnagyobb gondot az óvodai elhelyezés okozza főleg a nagyobb városokban, ahol már korábban is helyhiány volt az óvodákban. „Két projektet indítottunk, amelyek mintegy plusz 7000 férőhelyet teremtettek” – mondta Gröhling az óvodai férőhelyekkel kapcsolatban.

Az iskolák a szlovák gyerekekhez hasonló összegű havi fejpénzt kapnak majd az ukrán gyerekek után is. A támogatás mintegy havi 200 euró körül mozog, az iskolatípusnak megfelelően.

„Az óvodásokért például havi 184 euró jár, vagyis egy évre 2184 eurót kapnak minden ukrán gyerek után” – tájékoztatott a miniszter.

A középiskolák havi 177, az alapiskolák 218 euróra számíthatnak. „A támogatást európai uniós alapokból fedezzük, a finanszírozás 2023 decemberéig biztosított” – mondta a miniszter. A fejpénzt csak akkor kapja meg az iskola, ha az ukrán gyerek egész hónapban az iskolába járt. Az utalás negyedévente történik majd, az első tételt – szeptember-november hónapokra – várhatóan decemberben kapják meg az iskolák. A felhasználás azonos a szlovákiai gyerekek után járó támogatás felhasználásával: az iskolák bármire fordíthatják, a bérektől kezdve a rezsiköltségekig, bármit fedezhetnek belőle.

Márciusig jár visszamenőleg

Az iskolák a tavalyi tanévre csak 200 eurós gyorssegélyt kaptak az ukrán gyerekek után, az uniós támogatásból azonban most visszamenőleg megkapják a március-augusztus közti időszakra is a támogatást.

„Augusztusban, vagy legkésőbb szeptember elején megkapják az iskolák ezt a támogatást, ami mintegy 10 millió eurót jelent” – mondta Gröhling.

A miniszter szerint pontosítani kell majd a menekültekre vonatkozó tankötelezettség fogalmát is. „Jelenleg azokra a gyerekekre vonatkozik a tankötelezettség, akik Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkeznek” – magyarázta Gröhling. Az ukrán gyerekekre így nem minden esetben vonatkozik, és a miniszter szerint sokan nem is járnak iskolába. „Tudjuk, hogy sokan távúton tanulnak, az ukrán iskolájukkal vannak kapcsolatban” – mondta a miniszter.

- lpj -