Mintegy 50 településen indíthat vagy támogathat polgármestert a Szövetség a Dunaszerdahelyi járásban, Nagymegyeren a helyzet változatlan

2022. augusztus 9. - 08:26 | Régió

Informális, tájékoztató jellegű fórumot tartott hétfőn a Szövetség párt dunaszerdahelyi járási elnöksége a pártot képviselve vagy annak támogatásával a járásban induló polgármesterjelölteknek Dunaszerdahelyen. A járás 67 településéről 53-ból érkezett meghívott.

Mintegy 50 településen indíthat vagy támogathat polgármestert a Szövetség a Dunaszerdahelyi járásban, Nagymegyeren a helyzet változatlan
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

„Informális jellegű volt a találkozó, tehát nem arról beszéltünk, hogy hol ki lesz a jelölt, hanem azt mondtuk el a meghívottaknak, hogy néz ki a választásra való felkészülés, meddig kell leadni a jelölőíveket – árulta el érdeklődésünkre Fenes Iván a járási szervezet elnöke, bősi polgármester.

Ezt megerősítette Balódi László, a járási szervezet hidas alelnöke is. „Mivel mi vagyunk polgármesterek, Fenes Ivánnal megegyeztünk, hogy össze kell hívni egy ilyen találkozót, lévén hogy közeleg a határidő, és a kollégák is sokan kérdeznek bennünket az egész támogatás technikai hátteréről, tehát hogy ki adja a bélyegzőt, hova kell menni a támogatásért” – fejtette ki.

Elárulta, hogy a járásból végül 53 településről szólítottak meg polgármestert vagy leendő jelöltet.

Nagy József, a járási szervezet Összefogás-platform által jelölt alelnöke ugyan nem volt ott, megkeresésünkre közölte, hogy pillanatnyilag már szabadabb a hozzáállás a jelöltekhez, nem kell a jelöltnek okvetlen párttagnak lennie, és nem fenyegeti veszély azokat, akik ugyan párttagok, de most függetlenként indulnának.

Ugyanakkor Nagy szerint van ennek egy hátulütője, mivel szavai szerint aki például korábban az MKP-tagok esetében függetlenként indult, fel kellett függesztenie párttagságát, amit akkor kaphatott vissza, ha győzni tudott. Ha nem nyert, akkor a párton kívül ragadt. A mostani helyzetben viszont ilyesmi nem fenyeget. Tehát aki függetlenként indul, az a választási vereség ellenére adott esetben megtarthatja párttagságát.

Ilyen a helyzet például Nagymegyeren, ahol az MKP-platform tagjai korábban bejelentették, hogy függetlenként indulnak, mivel a Szövetség Összefogás-platformja a városban saját jelöltet akart állítani. Hasonlóképp tett Kórósi Zalán, az Összefogás helyi szervezetének vezetőségi tagja, miután a városban nem sikerült megalapítani a Szövetség helyi szervezetét.

Balódi László is megerősítette, hogy Nagymegyeren ugyan a Szövetség platformjaihoz közel álló jelöltek indulhatnak, de vélhetően függetlenként, a jelenlegi polgármesterrel, Holényi Gergővel szemben, aki pedig nem tagja a Szövetségnek.

„Ahol ilyen problémás a helyzet, ott mi a járási szintről nem szeretnénk belenyúlni” – fűzte hozzá Fenes Iván.

Nagy József is elmondta, hogy nem szeretnének ebbe belefolyni, ugyanakkor szerinte mindez azért lehet veszélyes, mert előállhat olyan helyzet is, hogy valamely településen egy párttag elindul függetlenként a Szövetség jelöltje ellen, vagy például egy megyei képviselői helyért, ezzel gyengítve a Szövetség már elfogadott jelöltjeit.

Hogy ez így lesz-e, arra augusztus 30-ig választ kapunk, mivel addig kell leadni a jelölőíveit az egyes jelölteknek. A Szövetség járási szervezetének ülésén pedig megegyeztek arról, hogy augusztus 22-ig kell leadnia a járási irodában a szükséges papírokat azoknak a jelölteknek, akik a Szövetség jelöltjeként vagy támogatásával szeretnének indulni október 29-én.

Fenes Iván közölte, azt egyelőre nem tudni, hogy végeredményben hány településen lesz saját jelöltje a Szövetségnek. Elárulta viszont, hogy az indulók zöme tagja a Szövetség valamely platformjának.

„10 körül van azok száma, akik eddig függetlenként voltak polgármesterek, de most a Szövetség színeiben indulnának” – fogalmazott.

Balódi szerint vannak olyan települések, ahol ugyan eddig olyan polgármester volt, aki a Szövetség valamely platformjának tagja, de már nem indul újra. Ezekben a községekben biztosítanak új jelöltet.

Többnyire a járási északi részén található az a 14 település, ahonnan viszont nem érkezett meghívott a járási szervezet ülésére.

„Ezekben más politikai támogatású polgármesterek vannak, őket nem kívánjuk átrabolni hozzánk. Vannak olyanok is, akik független polgármesterek, de nem lenne ésszerű a Szövetség színeiben indulniuk, mert esetleg ártana nekik a szlovákság magas aránya miatt” – húzta alá Balódi.

(SzT)