Mintegy nyolcvan film világpremierjét tartják a 16. Tribeca Filmfesztiválon

2017. április 18. - 13:36 | Kultúra

Csaknem száz filmet, köztük 78 alkotás világpremierjét láthatja a szerdán kezdődő 16. Tribeca Filmfesztivál közönsége New Yorkban. 

Az április 30-ig tartó programsorozatot Aretha Franklin és az Earth, Wind & Fire fellépése nyitja meg a Radio City Music Hallban, a koncert a lemezipar legendás alakja, Clive Davis előtt tiszteleg. A zenei producer életéről készült dokumentumfilmet is levetítik, amely a The Soundtrack of My Life című önéletrajzának felhasználásával készült Chris Perkel rendezésében. A film egyik producere Ridley Scott volt.

Davis több mint fél évszázados pályafutása alatt olyan világhírű művészek karrierjét indította el, mint Janis Joplin, Bruce Springsteen, Billy Joel, az Aerosmith, Santana és Whitney Houston. Ő alapította meg az Arista Records lemezkiadót, részt vett a Bad Boy Records létrehozásában, vezette az RCA lemezcéget, jelenleg pedig, 84 évesen a Sony Musicnál dolgozik. A zenei producernek öt Grammy-díja van, és beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

A fesztivál versenyprogramjában 32 alkotást - 12 dokumentumfilm, 10 amerikai és 10 nemzetközi játékfilm - vetítenek. A teljes programban a játék-, dokumentum- és rövidfilmek mellett televíziós sorozatok, virtuális reality show-k és installációk is szerepelnek. Idén először olyan reklámfilmek is láthatóak lesznek, amelyek kereskedelmi célú üzeneteiket izgalmas történetbe csomagolják.

A dokumentumfilmes válogatásban a fesztivál a premierek között vetíti a Gilbert Gottfried színész-humoristáról készült portréfilmet és a Frank Serpico című munkát is, amelyet Antonino D'Ambrosio rendezett a hetvenes évek híres New York-i rendőrjéről. A mustrán Whitney: Can I Be Me címmel látható a 2012-ben, 48 évesen elhunyt énekesnőről forgatott alkotás.

A játékfilmek között lesz Michael Winterbottom The Trip to Spain című road movie-ja Steve Coogannel és Rob Brydonnal. Adam Rifkin Dog Years című filmjét kíséri el a fesztiválra, amely egy idős hollywoodi sztárról szól, akit Bert Reynolds alakít. A forgatókönyvíró-rendező Azazel Jacobs The Lovers című új filmjével jelentkezik, amelyben egy elhidegült házaspár (Tracy Letts és Debra Winger) szerelme ismét fellángol, ahogy különválnak.

A Spotlight szekcióba 15 játékfilmet, a Spotlight Documentary szekcióba 16 dokumentumfilmet válogattak be. A fesztivál április 22-ét, a Föld napját olyan dokumentumfilmekkel ünnepli, amelyek a klímaváltozással, az élelmiszer-pazarlással és az állatfajok kihalásával foglalkoznak.

A fesztivált Robert De Niro amerikai színész és Jane Rosenthal producer alapította 2001-ben a New York-i terrortámadás után az elpusztult városrész kulturális életének felpezsdítésére.

A fesztiválon bemutatják a müncheni születésű Julian Rosefeldt legújabb, Manifesto című filminstallációját is. Az alkotás azt a kérdést feszegeti, lehet-e még eredeti a kortárs művészet. A 13 monológot külsejét folyamatosan változtatva Cate Blanchett hollywoodi színésznő adja elő.

(MTI)