Mintegy ötszázalékos a halálozási arány az új koronavírussal fertőzöttek körében

2020. április 2. - 18:24 | Belföld

Mintegy ötszázalékos a halálozási arány a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek körében. Elmondható, hogy az új koronavírus miatti mortalitás alacsonyabb, mint a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) és a Közel-Keleten megjelent MERS légzőszervi szindróma okozta halálozási arány, de az új koronavírus gyorsabban terjed – tette közzé weboldalán az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal  (ŠÚKL).

Mintegy ötszázalékos a halálozási arány az új koronavírussal fertőzöttek körében
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az anyag kidolgozói közölték, tavaly év végéig hat koronavírus-törzs volt ismert. Ezek általában légúti betegségeket okoznak. „Ezek közül négy eddig csak a világ egy adott területén fordult elő, és a szokásos influenzánál vagy megfázásnál valamivel súlyosabb betegségeket okozott" – írják a szakemberek.

Közölték továbbá, hogy a SARS 2002-ben jelentkezett először. Világszerte több mint 8000 ember fertőződött meg, és a halálozási arány körülbelül 10 százalékos volt. A betegség Kínát érintette a legsúlyosabban. 2012-ben 2500 ember kapta el a MERS légzőszervi szindrómát. A legsúlyosabb járvány Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben és a Koreai Köztársaságban volt. Bár a MERS-szel kapcsolatos esetek száma akkor alacsony volt, a betegek körülbelül 35 százaléka meghalt. Emiatt a szakértők az egyik leghalálosabb emberi kórokozónak minősítették ezt a vírust.

A szlovákiai szakemberek az új koronavírusra vonatkozó információkkal kapcsolatosan a The Lancet orvosi folyóiratra hivatkoznak, a szaklapban megjelent cikk szerint a vírust kívülről hurcolhatták be a kínai Vuhan városába.

Az új koronavírus-fertőzés lappangási ideje 2-14 nap. Számos elemzés szerint az átlagos lappangási idő 5,1 nap. A betegek 97,5%-ánál a fertőzéstől számított 11,5 napon belül jelentkeznek a COVID-19 tüneteit, ami a szakértők szerint igazolja a 14 napos karantén elrendelését.

A SARS-CoV-2 koronavírus jelenlétét 2020. március 6-án igazolták Szlovákiában, amikor az első fertőzöttet diagnosztizálták Pozsony megyében.

TASR