Mintegy ötven falusit rabolt el a Boko Haram Nigériában

Mintegy ötven falusit hurcolt el a Boko Haram nigériai dzsihadista szervezet Nigéria és Kamerun határterületén - közölte a terrorszervezet ellen harcoló nigériai milícia.

A falusiakat, akikről azóta sincs semmi hír, még a múlt hétvégén rabolták el a Wulgo erdőségből. Umar Kachalla, a terroristák ellen harcoló egyik helyi milícia vezetője közölte: az elrabolt falusiak favágók, akik általában 50 fős csoportokban mozognak, de lehet, hogy még több embert hurcoltak el az iszlamisták. Két favágónak sikerült elmenekülnie, tőlük értesültek az incidensről.

Az AFP francia hírügynökség megjegyezte, hogy a térségben gyakorlatilag nem létezik távközlési hálózat, ezért nem meglepő, hogy az emberrablásról szinte egy héttel később adtak hírt.

Shehu Mada, a helyi milícia egy másik tagja elmondta: fegyveresei októberben összecsaptak az erdőségben bujkáló terroristákkal, miután a dzsihadisták mozgásait rendszeresen jelentő favágókat támadtak meg. 

A Boko Haram áprilisban 18 favágót gyilkolt meg, januárban pedig 31 favágónak veszett nyoma.

Nevük elhallgatását kérő nigériai biztonsági források csütörtökön közölték, körülbelül 100 katona vesztette életét a Boko Haramnak tulajdonított támadásokban az utóbbi napokban. 

A nigériai radikális iszlamista fegyveresek katonák százait ölték meg az elmúlt hónapokban, átrendezve az erőviszonyokat a terrorellenes háborúban, amelyről Muhammadu Buhari nigériai elnök kormányzata többször állította már, hogy megnyerte.

A Boko Haram 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban az ország észak-keleti, többségében muszlimok lakta részén. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is. 

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek korábban hűséget fogadott nigériai terrorszervezet tevékenysége miatt több mint 20 ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

(MTI)