Mintha az agrártárca nem akarná, hogy legyen elég hazai zöldség és gyümölcs a boltokban

2021. április 6. - 23:17 | Belföld

Nem titok, zöldség és gyümölcstermesztés terén gyengén teljesít Szlovákia, ezért külföldről pótoljuk mindazt, amit itthon is termeszthető lenne. A termesztés egyik kulcsfontosságú pillére pedig az öntözés biztosítása (lenne.)

Mintha az agrártárca nem akarná, hogy legyen elég hazai zöldség és gyümölcs a boltokban
Illusztráció (wikipédia)

Az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) március 31-én lejárt pályázati kiírása kellett, hogy kezelje ezt a problémakört is, de a hiány ellenére a pályázati versenyből mégis kizárták az új zöldség- és gyümölcstermesztőket.

Az illetékes minisztérium az elszámolható költségeket az alábbi feltételekhez kötötte:

„a befektetéssel az öntözés alá vett területek kiterjedésének a növelésére nem kerül sor. Öntözött területeknek azok a területek minősülnek, amelyeken öntözést folytattak az első, 2010 – 2019 közötti öntözési időszakban. A jelölt területeken az érintett időben folyó aktív öntözésről szóló igazolást, a Hydromeliorácie š. p. ad ki. Azokban az esetekben, ahol az öntözőrendszer nincs állami tulajdonban, a tulajdonos kell igazolja az öntözőrendszer aktív használatát a 2010 – 2019 között megvalósult első öntözési időszakban.”

Tehát a földművelésügyi minisztérium az egyik oldalon támogatja a zöldség- és gyümölcstermesztést, a másikon pedig kizárja az új érdeklődőket a támogatásból - véli Simon Zsolt. A Magyar Fórum elnöke szerint a jogosultsági feltételek ugyanis kizárják annak a lehetőségét, hogy azokon a területeken, ahol addig nem folyt öntözés, bárki is öntözési rendszert építsen ki állami támogatással és ennek köszönhetően valósítson meg speciális növénytermesztést.

Ahol eddig repcét termesztettek, ott ezután is repcét kell termeszteni, ami a teljes dilettantizmus jele - így Simon. Csak azok részesülnek a támogatásból, akik eddig is öntöztek, az újaknak esélyük sincs. Az éghajlatváltozás ugyancsak megköveteli az öntözés alá vont területek fejlesztését.

Ahelyett, hogy ezeken a területeken rendbe hoznák a Fico-kormányok hibáit, helyettük még újabbakkal meg is fejelik azokat.

Végezetül álljon itt egy felvetés: miért kell a szlovák gazdának fizetnie az öntözővízért? A kormánynak előnyösebb, ha hagyja, hogy ezek a vizek ingyen follyanak el Magyarországra? Talán kevesebb bürokráciával és a víz ingyenessé tételével a gazdák is nagyobb területeket öntözhetnének, véli a pártelnök, hozzátéve:

"A szakmaiatlanság nemcsak a mezőgazdászoknak árt, hanem az egész országnak is. Így biztosan nem lesz több hazai zöldség vagy gyümölcs a hazai boltokban!"

(para)