Mintha kicserélték volna a Halpiac téri ovit Dunaszerdahelyen

2023. szeptember 27. - 18:15 | Régió

A tavaszi hónapok végétől zajlottak a felújítási munkálatok Dunaszerdahely legnagyobb óvodájában, most adták át az egy osztállyal bővült intézményt. A források mintegy kétharmadát a város EU-s pályázaton nyerte.

Mintha kicserélték volna a Halpiac téri ovit Dunaszerdahelyen
Fotók: a szerző - További felvételekért kattints!

„Kívánom, hogy az óvoda minden dolgozója, kisgyermeke úgy érezze, hogy jó itt dolgozni, jó itt óvodásnak lenni. Bízom benne, hogy lelkiismeretes pedagógiai munkánkkal boldog óvodáskort tudunk biztosítani a kisgyermekek számára ebben a szép épületben” – üzente az ünnepélyes átadáson Varga Mária igazgatónő, aki elárulta azt is, hogy kapacitásuk hét osztályra, 168 gyermekre bővült, az idei tanévet pedig 155 gyerkőccel kezdték meg.

Hájos Zoltán polgármester az eseményen beszélt arról, hogy az épület teljes körű felújításához sikerült EU-s pályázaton pénzt nyernie a városnak.

A modernizálás és az óvodabővítés költségvetése 729 ezer euró volt, ebből 531 ezret biztosított az Európai Unió, és pályázaton belül pedig önrészként 28 ezer euróval járult hozzá a város. A polgármester szavai szerint ehhez hozzájöttek 170 ezer euró értékben olyan tételek, amelyek finanszírozását az EU-s projekten belül nem kérhették, viszont nem szerették volna elmulasztani a lehetőséget, hogy a mostani munkálatok keretén belül technológiailag egymásra épülő részmunkákat kihagyjanak.

„Fontos volt, hogy ha már egyszer nekikezdünk, akkor minden területre figyeljünk oda, hogy hosszú éveken keresztül szolgálja a gyerekeket és a pedagógusokat, akik itt dolgoznak” – mondta. A felújítást az OSP Danubius DS vállalat végezte.

Varga Mária érdeklődésünkre elmondta, hogy a munkálatok május 15-én kezdődtek és még szeptemberre is maradt belőlük.

A teljes körű felújítás magába foglalta a hőszigetelést, a tetőszerkezet, a külső burkolat, a fűtőtestek és a nyílászárók cseréjét az intézmény mindegyik pavilonjában, továbbá az eddigi gazdasági helyiségek helyén egy új osztály létesítését.

Kifejtette, hogy az új osztályhoz tartozó mosdók és öltözők helyén korábban a konyha raktárhelyiségei és hűtői voltak. Az óvodakonyhák központosításával ezek a helyiségek lényegében kihasználatlanná váltak, és kapóra jöttek az új osztály szomszédságában, csupán némi építészeti átalakításra és bontásra volt szükség. Az új osztálytermet berendezték, és szeptembertől volt is ki elfoglalja.

(SzT)