Mintha a Kuciak-gyilkosság által ismert Andruskót találták volna meg egy vértócsában feküdve, olyan dolog történt Máltán

2020. július 22. - 15:59 | Külföld

Életveszélyes állapotban szállították kórházba Melvin Theumát, a Caruana Galizia-gyilkossági ügy koronatanúját Máltán - közölték a helyi hatóságok szerdán.

Mintha a Kuciak-gyilkosság által ismert Andruskót találták volna meg egy vértócsában feküdve, olyan dolog történt Máltán
Illusztráció (wikipédia)

Theuma, aki már korábban beismerő vallomást tett arról, hogy közvetítőként tevékenykedett az oknyomozó újságíró elleni gyilkosságban, a törzsén és torkán szenvedett sérüléseket. A hatóságok öngyilkossági kísérletet feltételeznek. Az első jelzések arra utalnak, hogy Melvin Theuma öngyilkosságot kísérelt meg, de a vizsgálat még zajlik - közölte a rendőrség.

Theumát a tájékoztatás szerint kedden késő este találták meg a rendőrség által szemmel tartott otthonában, egy vértócsa közepén.

A rendőröket ügyvédje riasztotta, miután nem tudta elérni védencét.

Az incidens mindössze órákkal az előtt történt, hogy az ügy koronatanúját ismét meghallgatta volna a vallettai bíróság. A volt taxisofőr egy vádalku nyomán elnöki kegyelemben részesült novemberben, hogy segítse a Daphne Caruana Galizia újságíró meggyilkosával kapcsolatos részletek feltárását.

Theuma korábban azt állította, hogy a fizetséget kapott az ügy egyik gyanúsítottjától, Yorgen Fenech üzletembertől, hogy béreljen fel három gyilkost az újságírónő megölésére, akik mostanra szintén hatósági őrizetben vannak. Beszámolt arról is, hogy a merénylet óta félelemben él.

Fenech tagadja a vádakat, védői pedig olyan hangfelvételek közzétételével fenyegettek, amelyek állítólag kétségbe vonják Theuma vallomásának hitelességét. Az üzletember mindemellett azzal gyanúsította meg Joseph Muscat korábbi miniszterelnököt és egykori kabinetfőnökét, Keith Schembrit, hogy ők állnak a gyilkosság mögött.

A botrány a Muscat-kabinet lemondásához vezetett januárban. Az ügy miatt meg lemondott az ottani Tibor Gašpar is, azaz Lawrence Cutajar máltai rendőrfőnök, akit a civil társadalom és a család azzal vádolt, hogy akadályozta a gyilkosság felderítését.

Caruana Galiziát 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró nyomozásaival számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Caruana Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amelyben Fenech is érdekeltséggel bír.

MTI