Mintha választani mennénk, úgy fognak bennünket tesztelni koronavírusra - jelezte Matovič

2020. október 17. - 12:58 | Belföld

Igor Matovič miniszterelnök szombaton bejelentette, Szlovákiában széleskörű koronavírus-tesztelésbe kezdenek - írja a Denník N.

Mintha választani mennénk, úgy fognak bennünket tesztelni koronavírusra - jelezte Matovič
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Szavai szerint az állam három hete készül erre, és két hétvége alatt tervezik lezavarni, miközben a lényegi része mindenszentek hétvégéjén zajlik majd.

"Eljött az ideje, hogy elmondjam a polgároknak, hogy is van ez" - szögezte le szombati sajtótájékoztatóján.

A tesztelés fő része Matovič szerint két hét múlva szombaton és vasárnap zajlik majd. A bevezető, ún. pilot tesztelés pedig már a jövő hétvégén zajlik majd a fertőzés által leginkább sújtott régiókban, Tvrdošínban, Námestovóban, Dolný Kubínban és ha belefér, akkor még Bardejovban is.

Az embereket ún. antigén tesztekkel fogják vizsgálni, az állam 13 milliót rendelt ebből a típusból, ami nagyjából 15 perc alatt megmutatja eredményt. Az egész bizonyos mértékben finomabb, mint a PCR-tesztek esetében, de itt is szükség van az törletre az orrból.

Matovič szerint maga a széleskörű tesztelés olyan módon zajlik majd, mint a választások Összesen 5997 tesztelési ponton vennék a mintákat, mindenhol 7-en teljesítenének szolgálatot.

"Nem akarom bonyolítani az emberek életét. Mindenki rendelkezik személyazonosságival, egyszerűen el kell jönni a lakhelyhez legközelebb eső mintavételi helyre" - fogalmazott.

Ingyenes lesz, de nem biztos, hogy kötelező. 10 évnél kisebb gyerekeket nem kell

Azt ugyanakkor a kormányfő nem tudta megmondani, hogy ez a fajta tesztelés kötelező jellegű lesz.

"Ha úgy döntünk, hogy kötelező lesz, ahhoz törvényt kell módosítanunk" - mondta, hozzátéve, hogy ez a következő napokban eldőlhet. Emlékeztetett viszont, hogy ugyanakkor aki nem vesz részt a tesztelésen, eleshet bizonyos előnyöktől, amelyeket élvez az államtól.

Matovič szerint a közérdek azt kívánja, hogy minél több embert leteszteljenek.

A 10 évnél kisebb gyermekeket ugyanakkor valószínűleg nem fogják, mivel a gyermekorvosok szerint erre nincs szükség.

Matovič közlése szerint az antigén tesztek beszerzését már elkezdték, darabja áfa nélkül mintegy 4 eurójába kerül az államnak, az embereknek ugyanakkor ingyenes lesz.

A koalíciós partnerek is támogatják

A széleskörű tesztelés mellett az SaS is kiáll. Richard Sulík azt írta a Facebookra, hogy ez a helyes lépés.

"A tesztek már megvannak, mindenszentekkor leteszteljük a lakosokat és tudni fogjuk, ki fertőzött és ki nem. Azután már csak a fertőzöttek felelősségén múlik, hogy betartják-e a karantént. Mindenkit nagyon szépen megkérek, vegyen részt a tesztelésen" - fogalmazott a párt elnöke.

A Sme rodina alelnöke, Milan Krajniak munkaügyi miniszter ugyancsak kijelentette, egyetért ezzel a tervvel, hasonlóképp nyilvánult meg Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke is.

"A Za ľudí májustól a tesztelési kapacitás megemelését szorgalmazza. A munkahelyek megőrzéséhez, a gazdaság védelméhez és a normális élethez való visszatéréshez radikális műveletre van szükség" - húzta alá, kiemelve, hogy az ország lezárása sokkal rosszabb hatással van a társadalomra.

A sajtótájékoztató:

(Denník N)