Mintha Viagrát vett volna be, úgy fickósodik a Magyar Fórum, a Szövetség meg mögötte kókadozik

2023. február 16. - 23:22 | Belföld

A Hlas még mindig megelőzi a Smert, és a Progresívne Slovensko sem panaszkodhat, de a szlovákiai politikai válság két főszereplője, az OĽaNO és az SaS egyre csak veszíti el a szavazóit. Ami a parlamenten kívüli dimenziót illeti, a Magyar Fórum megint megelőzte a Szövetséget.

Mintha Viagrát vett volna be, úgy fickósodik a Magyar Fórum, a Szövetség meg mögötte kókadozik
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az AKO ügynökség felmérése azt mutatja, hogy a Peter Pellegrini vezette Hlas párt továbbra is vezeti a népszerűségi rangsort a maga majdnem 19 százaléknyi támogatottságával. A Hlast a Smer követi 16,3 százalékkal, majd a Progresívne Slovensko következik (13,7 százalék), amely a kormányválság kezdete óta folyamatosan erősödik.

Ezzel szemben az SaS január óta több mint egy százalékponttal esett vissza, és az egy hónappal ezelőtti 9,1 százalék helyett most 7,9 százalékos eredményt ért el. Az OLaNO-nak sincs mit kárörvendenie, mert Richard Sulíkékkal együtt süllyednek lefelé. Igor Matovičék januárban még 8,7 százalékon álltak, most 7,3 százalékos a teljesítményük.

A felmérés szerint bejutna a parlamentbe a Sme rodina és a KDH is, mindketten szinte hét százalékos népszerűséggel, a Marián Kotleba-féle pártról leváló Republika súlya pedig 6,6 százaléknyi.

Már egy ideje megszokhattuk, hogy az öt százalékos küszöb alatt kell keresni a magyar pártokat. Így van ez most is. Az viszont nem szokványos, hogy a három pártból összegyúrt Szövetséget ismét lepipálta a Magyar Fórum. Eddig egyetlen egyszer fordult elő, hogy a Simon Zsolt vezette Magyar Fórum megelőzte volna a Szövetséget. Az MF a januári 1,9 után 2,8 százalékon áll, míg a Szövetség megragadt a 2,1 százalékon.

(para/sp)