Mire lehet jó az abortusz a szlovák politikában?

2019. augusztus 3. - 15:56 | Belföld

Fél évvel a választások előtt válik érvénytelenné a kormánykoalíció működését szabályozó szerződés, de a dokumentumban szerepel egy mondat, miszerint ez akkor válik valósággá, ha a politikai partnerek másként nem egyeznek meg. Juraj Hrabko publicista eseménykörnyezetbe helyzete el ezt az egész kérdést.

Mire lehet jó az abortusz a szlovák politikában?
Fotó: tasr

Az ismert szlovák újságíró arról beszélt a TabletTv műsorában, hogy meg kell várni, a három kormánypárt miképpen dönt az együttműködésüket rendező szerződéssel összefüggésben. Még az is lehet, hogy mindhárom tömörülés úgy határoz, mindenki járja a maga útját, és hajkurássza a szavazóit. Valószínű azonban, hogy bár a koalíciós szerződés événytelenné válik, de a kormányt alkotó pártok néhány ügyben így is megegyeznek majd, amolyan ad hoc módon.

Hogy milyen utat választanak ezek a pártok, az majd megmutatkozik az abortuszról szóló törvény megtárgyalásakor. Ezt a terhességmegszakításos témát az SNS és a Smer húzta elő, a Híd viszont nem támogatja a jogszabály módosítását. Ha a koalíciós szerződés már nem lesz érvényben, a két szlovák párt előhozakodhat vele a parlamentben, akár a koalíciós partnerük ellenkezése ellenére is.

Ugyanakkor, véli Hrabko, ha ez a kérdés tényleg foglalkoztatná a választókat, akkor már rég foglalkoztak volna vele. De most fél évvel a választások előtt ennek a kérdésnek az előrángatása már inkább kampányízűnek tűnik. Ez egy pártos csatározás. Az SNS és a Smer azon igyekszik, hogy éket verjen a kibontakozóban lévő PS/Spolu - KDH együttműködés közé. Mert ez utóbbi csoportosulás korábban megegyezett arról, hogy kerülni fogják a kampányban az ilyen ideológiai töltetű kérdéseket. Azonban ha most ezt a témát a kormánykoalíció pártjai vetik fel, akkor a parlamenten kívüli ellenzéknek állast kell foglalnia.

TASR