Mire számíthat Bős város lakossága?

Január 1-jétől Bős városként szerepel Csallóközben. Az ebből adódó változásokról, újításokról kérdeztük a polgármestert, Fenes Ivánt.

Mire számíthat Bős város lakossága?
Fotó: Paraméter

A Paraméter megkeresésére kifejtette, hogy a várossá válás nem eredményez több kiadást a lakosok számára. Állítja, az adók, illetve a helyi illetékek nem növekednek. Ezeket ugyanis nem befolyásolja, hogy faluból város lett, ezen illetékek a település lakosainak száma alapján változnak. „Minden összeg pontosan annyi maradt, mint eddig volt, és ezen nem is tervezünk változtatni” – nyilatkozta a polgármester.

A várossá alakulás kapcsán nem egyöntetű az öröm. A bősi polgárok közül vannak, akik nem értik a változást és felteszik a kérdést: „Így néz ki egy város?” Erről is kikértük Fenes Iván véleményét. „Bős egyik része büszke rá, hogy város lettünk, a másik része is lehet, hogy az, csak nem vallja be magának. Azzal, hogy a település város lett, egy nagyon régi álmunk vált valóra, már akit ez a téma érdekel, mert sajnos vannak, akiket semmi sem foglalkoztat. Ez egy régi törekvés volt a részünkről, amit sikeresen be tudtunk fejezni. Azzal, hogy egyes emberek csak a rosszat látják ebben is, véleményem szerint a saját községüket gyalázzák” – mondta.

Mit gondolnak a bősiek arról, hogy január 1-től a dunaszerdahelyi járásbeli település már nem község, hanem város? Néhány hete megkérdeztük őket:

Fenes Iván továbbá hangsúlyozta, hogy nem várhat senki csodákat, egy településből nem lesz ostorcsapásra város. Ennek ellenére a polgármester óriási lehetőségeket lát ebben a változásban: „Több projektünk is előkészületben van. Kezdjük a városháza átépítésével, majd folytatjuk az iskolákkal és óvodákkal, tervben van továbbá egy körforgalom kialakítása is, új lakásokat építünk, valamint nemsokára befejeződik a csatornázás is. Ezeken felül lesz itt nálunk a Google-nak egy közép-európai adatbázisközpontja. A Duna mellett fog épülni egy objektum, ahol azt gondolom, hogy az első fázisban 300 ember talál majd munkahelyet.”

A várossá válásból adódó legnagyobb lehetőségnek Fenes Iván a turizmust látja, és úgy gondolja, hogy hosszútávon Bős meg tud majd élni belőle, hiszen a Duna és a kerékpárutak kihasználása is egyre jobban működik. Elmondása szerint a hajózsilipek mellett még ebben az évben szabadidőpark és játszótér fog épülni, sőt valószínűleg szálloda is.

„Mi megteszünk mindent annak érdekében, hogy Bős egy kellemes kis város legyen”- közölte a polgármester.

SzC/para