Mire ügyeljünk, ha nem hivatalos fürdőhelyen merészkedünk a vízbe?

2017. június 17. - 11:57 | Belföld

A törvény egyértelműen kimondja, kinek és hogyan kell biztosítania az úszómesterek jelenlétét a fürdésre szánt területeken. Azonban, ha nem egy szervezett üdülőhelyről van szó, az emberek csakis saját felelősségre mehetnek be a vízbe.

A szervezett üdülőhellyel nem rendelkező területeket könnyű felismerni: nincs a közelben illemhely, éttermi szolgáltatások és parkoló, nem kell fizetni a belépőért, a környezet pedig nincs gondozva. Ilyenkor senki sem köteles úszómestert biztosítani – az emberek a saját felelősségükre mehetnek vízbe.

Pozsonyivánkán is találunk olyan fürdőhelyet, ahol úszómesterrel bizony nem találkozhatunk. „Ha holnaptól alkalmaznunk kellene úszómestereket a 7,6 hektáros területen, akkor nagyon sok embert kellene felvennünk. Nincs szabályozva a belépés, a vízpart nincs megművelve. Ha a község valamilyen eszközöket befektetne a fürdőhelybe, akkor azt könnyen jogtalan forrásnak tekinthetik” – nyilatkozta Ivan Schreiner, a község polgármestere.

A község ebben az esetben nem az üzemeltetője és nem is a tulajdonosa a fürdőhelynek. Nem szednek belépőt, ezért nem is biztosítják a szolgáltatásokat.

Vannak azonban olyan vízterületek, ahol biztosítva vannak a szolgáltatások, az úszómesterek jelenléte mégis hiányzik. Hasonló a helyzet a pozsonyi Kuchajda tónál. „A szezon előtt a városrésznek ki kell vizsgáltatnia a víz minőségét, és ezt követően engedélyt adnak a természeti fürdő üzemeltetésére. A Kuchajda tó nyáron fürdőhelyként üzemel, míg az év többi részében halastóként” – tájékoztatott Marek Tettinger, Pozsony-Újváros szóvivője.

Hasonló fürdőhelyeknél ezért több dologra is ügyelnünk kell:

  • ügyeljünk, hogy gyerekeket ne engedjünk a mély vízbe
  • a fürdőző gyereknek sosem fordítsunk hátat
  • gyereket felhevült testtel ne engedjünk a vízbe
  • biztosítsuk az úszást segítő felszereléseket
  • felügyelet nélkül ne merüljünk a víz alá

noviny.sk/para

Címkék: fürdés, fürdő, veszély