Miroslav Bödör 4 millió euróját zárolták Hollandiában!

2020. szeptember 21. - 07:14 | Belföld

Egy lengyel férfi ellen zajló eljárás során zárolták annak számláján Miroslav Bödörtől kapott 4 millió eurót. A Bonul nevű szlovák őrző-védő cég szlovákiai alapítója, a Smer-közeli nyitrai oligarcha most kérné vissza a pénzt, a holland ügyész azonban nem enged.

Miroslav Bödör 4 millió euróját zárolták Hollandiában!
Miroslav Bödör (Archív felvétel)

Egy bizonyos Przemysław Nieużył ellen illegális bankalapítás és pénzmosás ügyében folyik büntetőeljárás Hollandiában - tudta meg a Denník N. Boudewijn de Jonge ügyész 5 év börtönbüntetést kért a bíróságtól a 32 éves lengyel férfire, amiért eurómiliókat moshatott tisztára a Custos nevű bankon, mely luxuskategóriás folyóiratokban kínálta fel ügyfeleinek, hogy elrejti a pénzüket az állami szervek és adóhatóságok elől.

A lengyel fiatalember úgy került a holland ügyészség látókörébe, hogy egy cégalapítás során hamis iratokat nyújtott be. A nála tartott házkutatás során derült fény arra, hogy csalóról van szó.

Az üggyel a Het Financieele Dagblat nevű holland lap is foglalkozik, ők írták meg, hogy Nieużył az egyik számláján lévő 4,1 millió eurót nem tudja megmagyarázni, később viszont kiderült, hogy Miroslav Bödörtől származik. Ő pedig az utolsó pillanatban egy neves holland ügyvéd segítségével kapcsolódott be az ügybe mint károsult. Az ügyész ugyanakkor arra hajlik, hogy Bödör nem károsult, hanem a pénzét próbált tisztára mosni.

A lengyel a számlán lévő összeget többféleképpen is próbált megmagyarázni, többek között úgy is, hogy bitcoinba való befektetésről van szó. Mikor a nyomozók elkezdtek a pénz forrása után kutatni, mely egy cseh bankból érkezett, kiderült, hogy hátterében ciprusi Saxian nevű cég áll, mely mögött pedig a liechtensteini Betlem. A liechtensteini hatóságok végül Hollandia számára megerősítették, hogy utóbbi cég hátterében Bödör áll.

A Saxian nevű cégről néhány napja a SME napilap állította, hogy Bödör a cégen keresztül 40 milliónyi gyanús forrásból származó eurót is megforgathatott. A pénzt egy alapba helyezte, mely kisebbségi tulajdonosa a Penta egészségügyi intézményeit tulajdonló Pro Care és Svet zdravia társaságoknak, és ebből az alapból kapott kamatmentes kölcsönt egy másik oligarcha, Ivan Kmotrík.

Bödör azt állította a holland hatóságoknak, hogy a 4 millió eurót egy indonéziai hotelkomplexumra akarták fordítani, ezt azonban nem sikerült ez idáig kellően alátámasztani. Az állítást, miszerint egy bizonyos szentpétervári férfi projektjéről van szó, az orosz visszautasította.

Az ügyben tanúként hallgatták meg a VGD nevű társaság egyik partnerét, Marián Škorník adótanácsadót, aki arról beszélt a rendőrségnek, hogy az egész tranzakciót a Custoshoz Bödör irányította. Az ügyész határozatában pedig megjegyzi, hogy nehéz elképzelni, hogy ha Bödör irányította a tranzakciót, akkor ne tudott volna arról, hogy a pénzmosással szembeni előírásokat megkerülik, és ennek érdekében szerződéseket hamisítanak. Emiatt aztán nem egyezett bele abba, hogy a pénzt visszajuttassák Bödörnek.

Azzal is érvelt, hogy Bödöréket Szlovákiában azzal gyanúsítják, hogy újságírókat figyeltettek meg, az idősebbik Bödör fia, Norbert pedig éppen a vizsgálati fogságban csücsül az Állattenyésztő üggyel összefüggő mezőgazdasáti dotációk körüli korrupció miatt.

Az ügyben a Denník N megszólaltatta az érintetteket, de nem kívántak nyilatkozni. Egyelőre azt sem tudni, hogy a rendőrség tesz-e lépéseket a pénz forrása ügyében.

Az első tárgyalást Hollandiában pénteken tartották, október 2-ára tűzték ki a következőt.

(Denník N/SME)