Miroslav Lajčák az EBESZ elnökeként mond beszédet az ENSZ Biztonsági Tanácsában

2019. március 6. - 15:22 | Belföld

Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnökeként csütörtökön szólal fel az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsában New Yorkban.

Miroslav Lajčák az EBESZ elnökeként mond beszédet az ENSZ Biztonsági Tanácsában
Fotó: TASR/AP

Erről szerdán tájékoztatott a Kül- és Európai Ügyek Minisztériumának sajtóosztálya.

Lajčák ismertetni fogja a szlovák EBESZ-elnökség prioritásait, melyek közé a konfliktusok megelőzése, a civil lakosságot sújtó következmények enyhítése, a hatékony multilateralizmus és a biztonságos jövő tartoznak. Szót ejt majd az EBESZ térségében előforduló, befagyasztott és folyamatban lévő konfliktusokról, valamint a konfliktusok utáni újjáépítés kérdéseiről is, melyek a szervezet fő prioritásai közé tartoznak.

New York-i útja során az EBESZ hivatalban lévő elnöke Amina Mohameddel, az ENSZ főtitkárhelyettesével, Rosemary Di Carlóval, a politikai kérdésekért felelős főtitkár-helyettessel, Jean-Pierre Lacroix-val, a békefenntartó műveletekért felelős helyettessel, valamint Vlagyimir Voronkovval, a terrorizmus elleni harcért felelős helyettessel is találkozik. Az UNICEF ügyvezető igazgatójával, Henrietta Fore-ral aláír egy egyetértési nyilatkozatot.

Lajčák pénteken, március 8-án felszólal egy bostoni nemzetközi szimpóziumon is, ahol az aktuális globális kérdésekről fog beszélni. Lajčákot a Tufts Egyetem Fletcher Jogi és Diplomáciai Kara hívta meg. Az egyetem a Dr. Jean Mayer Global Citizenship Award díjjal fogja kitüntetni a szlovák külügyminisztert.

TASR

Címkék: Miroslav Lajčák