Miroslav Lajčák az orosz külügyminiszterrel tárgyalt

2019. június 6. - 16:41 | Belföld

Miroslav Lajčák külügyminiszter (Smer-SD), aki ebben az évben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OBSE) elnöki tisztségét is betölti, csütörtökön Szentpéterváron találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval - tájékoztatta a TASR hírügynökséget a külügyminisztérium sajtóosztálya. Lajčák Peter Pellegrini miniszterelnökkel (Smer) közösen vesz részt a Szentpétervári látogatáson.

Miroslav Lajčák az orosz külügyminiszterrel tárgyalt
Miroslav Lajčák (TASR)

Lajčák és Lavrov több témát is érintett, különös tekintettel Szlovákia 2019-es OBSE-elnökségére és az egyes tagországokban fennálló konfliktusok megoldására. Nagy figyelmet szenteltek a kelet-ukrajnai helyzetnek és az ottani lakosok életkörülményei javításának.

A szlovák külügyminiszter tájékoztatta orosz kollégáját a nyugat-balkáni országokban tett látogatásáról is. A külügyminiszterek a szlovák-orosz kétoldalú együttműködésről, valamint az aktuális globális és regionális politikai és biztonsági kihívásokról is tárgyaltak.

Felmerült a megbeszélésen az orosz Állami Duma egyik kommunista képviselőjének az a javaslata is, hogy elismerjék azon katonák háborús veterán státuszát, akik részt vettek Csehszlovákia 1968-as megszállásában.

Lavrov biztosította Lajčákot, hogy egy képviselő egyéni kezdeményezéséről van szó. Leszögezte, Oroszország hivatalos álláspontja továbbra is az, ahogyan azt az 1993-ban Szlovákia és Oroszország baráti és együttműködési szerződésében lefektették. Lavrov leszögezte, Oroszország nem kíván változtatni ezen az álláspontján.

TASR